І знову з Новим роком! Також рефлекторно згадаємо собаку, замучену Павловим. І, ЗВІСНО Ж, ПРЕВЕД МЕДВЕД!

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 14 вересня 2009, 09:00
З 1492 року ухвалою Московського Собору новий рік починає обчислюватися з 1 вересня замість 1 березня.
І знову з Новим роком! Також рефлекторно згадаємо собаку, замучену Павловим. І, ЗВІСНО Ж, ПРЕВЕД МЕДВЕД!

Так триватиме до петровских часів, коли з 1700 року літочислення почне вестися від різдва Христова (а не від створення світу), і початком року стане 1 січня. За церковним календарем новоліття як і раніше відлічується від 1 вересня, яке за григоріанським календарем в нинішньому столітті випадає... на 14 вересня. Отже HAPPY NEW YEAR!

Також цього дня

1759 – «Подорож через Європу, або гра в Географію»: перша англійська настільна гра поступила в продаж.

У 1939 році 14 вересня в США в повітря піднімається перший вертоліт Ігоря Сикорського – VS-300. Керує ним сам конструктор, який завжди перший випробувальний політ проводить особисто. Вертольоти – перше кохання винахідника: з них він починав свою діяльність, коли в 1909-1910 роках ще в Росії сконструював два експериментальні зразки, що так і не піднялися в повітря.

1959 – друга радянська космічна ракета з несподіваною назвою «Луна-2» досягає Місяця з вимпелом з гербом СРСР. Це – перша посадка на поверхню Місяця космічного апарату.

1998 – група «Океан Ельзи» випускає свій дебютний альбом «Там, де нас нема».

1999 – Організатори конкурсу «Міс Америка» дозволили брати участь в ньому розлученим жінкам і тим, хто робив аборти.

Про великих світу сього

14 вересня 1849 року народився Іван Павлов, російський фізіолог, творець матеріалістичного вчення про вищу нервову діяльність, найбільшої фізіологічної школи сучасності, нових підходів і методів фізіологічних досліджень, академік АН СРСР, академік Петербурзької Академії Наук, академік Російської академії наук.

Перший російський лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини, Павлов вчився в Санкт-Петербурзі в університеті і Імперській Медичній Академії, де він став професором в 1890. Вивчаючи фізіологію системи кровообігу і регуляції кров'яного тиску, Павлов винайшов такі експерименти на тварин, як, наприклад, розтин серцевих нервів живого собаки для того, щоб показати, як нерви, які виходять з серцевого сплетення, регулюють силу серцебиття.

Праці Павлова, що стосуються поведінки людини і її нервової системи, також підкреслили важливість фізичної тренованості організму. Він вивів, що загальмована поведінка психопатичної людини є засобом самозахисту. Людина закриває себе від світу і, з цим, від всіх шкідливих подразників. Слідуючи цій теорії, лікування психіатричних пацієнтів включало приміщення цих пацієнтів в абсолютно тихе і спокійне середовище. У 20-30-х неодноразово виступав (у листах до керівництва країни) проти свавілля, насильства і придушення свободи думки. За радянських часів науковець не приховував своєї релігійності і демонстративно носив царські ордени.

1952 – Микола Гнатюк, український естрадний співак. Утьосов в «Ліквідації».

1959 – Мортен Харкет, фронтмен норвезької групи «A-ha».

1969 – Франческо Антоньолі, італійський футболіст, воротар «Роми».

1965 – Дмитро Медведєв, третій президент Російської Федерації (з 7 травня 2008).

Не чокаючись

14 вересня 1927 року в Ніцці через те, що шарф намотався на колесо автомобіля, загинула американська танцівниця Айседора Дункан.

У 2005 році помер Роберт Уайз, американський кінорежисер, володар двох «Оскарів» («Вестсайдськая історія», «Звуки музики»).

У Харкові

У вересні 1883 року по Сумській, від ветеринарного інституту (вулиці Іванова) до Великої Москалівки (вулиця Жовтневої Революції) і Заїківській (вулиця 1-ої Кінної Армії) почався рух конки.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments