За однокашників Пушкіна, батька кінематографа і Мати Терезу

Понеділок, 19 жовтня 2009, 09:06
Мати Тереза (Агнеса Гонджа Бояджіу) народилася 27 серпня 1910 року в місті Ськопье. Коли дівчині виповнилося вісімнадцять років, вона виїхала до Ірландії, де вступила в чернечий орден «Ірландські сестри Лорето». У 1931 році Агнеса стала черницею, прийнявши ім'я Тереза на честь черниці-кармелітки Терези з Лізье, яка прославилася своїм милосердям і добротою. За свою діяльність Тереза була удостоєна в 1979 році Нобелівської премії. Мати Тереза померла в 1997 році. Тоді нею було 87 років. У 2003 році Мати Терезу католицька церква зарахувала до лиця блаженних. Прилічення до лиця блаженних – беатіфікация. День беатіфікациі матері Терези в Албанії відзначають як національне свято. Ім'ям цієї великої жінки названі міжнародний аеропорт в Тірані і найбільша лікарня в Албанії.
пушкін

19 жовтня 1811 року в Царському Селі відкрився Ліцей — новий учбовий заклад для хлопчиків з привілейованих сімей. Майже всім дітям було потрібно рекомендації впливових осіб, так, Олександр Пушкін був прийнятий за підтримки друга сім'ї відомого літератора О. Тургенева, просив за племінника і дядько В. Л. Пушкін, теж відомий в світських кругах і не чужий літературі чоловік.

Також цього дня...

У 1835 р. Гоголь в листі просить у Пушкіна сюжет для комедії: «Зробіть милість, дайте сюжет, духом це буде комедія з п'яти дій і, присягаюся, буде смішніше за біса». У відповідь Пушкін віддав Гоголеві сюжет, який живо цікавив його самого. Зберігся запис поета: «Крістін (Свіньїн) приїжджає в губернію на ярмарок, його приймають за ... Губернатор чесний дурень. Губернаторша з ним кокетує. Крістін сватається за дочку». До кінця січня Гоголь закінчить роботу над «Ревізором».

1901 – бразилець Альберто Сантос-Дюмон огнув на своєму 33-метровому дирижаблі Ейфельову башту, тим самим продемонструвавши керований політ на апараті легше за повітря і завоювавши перший приз в 100 000 франків.

1919 – в «Правді», у відділі «Сторіночка червоноармійця», надрукований лист з фронту «Прозріли!» за підписом зав. полит. відділу фронту Туркестану Д. Фурманова. Вся країна вперше дізналася ім'я майбутнього автора «Чапаєва».

2000 р. в Нью-Йорку відкрився філіал знаменитого музею Мадам Тюссо. Оформлення музею коштувала його творцям 50 мільйонів доларів. Нова експозиція складена з 200 воскових фігур.

Про великих миру цього...

У 1862 р. народився Огюст Луї Марі Николя Люмьер, що вважається (спільно зі своїм братом Луї) одним із родоначальників кіно, засновником французької кіноіндустрії і кінорежисури.

1899 – Мігель Анхель Астуріас, гватемалський письменник, лауреат Нобелівської премії 1967 року «за яскраве творче досягнення, в основі якого лежить інтерес до звичаїв і традицій індійців Латинської Америки» («Сеньйор Президент», «Ураган», «Глава похоронених»).

1918 – Олександр Галіч (справжнє прізвище Гинзбург), російський поет, сценарист, драматург, автор і виконавець власних пісень.

1952 – Вероніка Кастро – мексиканська актриса, зірка телесеріалів. Вона з однаковим успіхом знімалася ще і в кіно, вела музичні програми, виступала з сольними концертами. А телесеріали з її участю проходили просто на ура – на сьогоднішній день їх 16. Ось найбільш відомі з них: «Багаті теж плачуть» (1979), «Право на народження» (1981), «Обличчя любові» (1982), «Іоланда Лухан» (1984),  «Щастя, де ти?» (1985), «Заборонена любов» (1986), «Дика Роза» (1987), «Моя маленька Соледад» (1990), «Валентина» (1993), «Маленьке село – суще пекло» (1998).

Не чокаючись...

У 1216 році помер Іоанн Безземельний, англійський король (з 1199 року) з династії Плантагенетов.

1745 – Джонатан Свіфт, англійський письменник, що розповів про пригоди Гуллівера.

У Харкові...

1836 – штати канцелярського складу міської поліції посилені посадами двох слідчих приставів: одного для кримінальних, іншого – для цивільних справ. Платня по 600 крб в рік з міських доходів.

Іменини відзначають...

Денис, Іван, Петро, Еліна, Хома 

comments powered by HyperComments