Ми будували, будували і нарешті побудували! За будівельників БАМу

Вівторок, 27 жовтня 2009, 08:45
Байкало-Амурська магістраль (БАМ) – залізниця в Східному Сибіру і на Далекому Сході. Одна з найбільших залізничних магістралей у світі. Будівництво основної частини залізниці, що проходило в складних геологічних і кліматичних умовах, зайняло більше 12 років.
потяг на залізничній колії

Також цього дня...

1873 – американець Джозеф Глідден патентує колючий дріт.

1901 – в Парижі, пограбувавши магазин, нальотчики вперше ховаються на автомобілі.

1939 – частини литовської армії увійшли до Вільнюса, переданого Литві за Договором про взаємодопомогу між Литвою і Радянським Союзом.

1944 – звільнення Ужгороду від німецьких і угорських військ.

1962 – Карібська криза: розвідувальний літак U-2 ВВС США збитий над Кубою радянською зенітною ракетою; пілот майор Рудольф Андерсон загинув.

1984 – введена в дію Байкало-Амурська магістраль.

1990 – Аскар Акаєв вибраний президентом Киргизької РСР.

1999 – розстріл у вірменському парламенті. Група озброєних людей увірвалася до парламенту і відкрила вогонь. Загинув прем'єр-міністр Вазген Саркисян, спікер парламенту і декілька депутатів.

2008 – В Швейцарії відкрита перша лінія метрополітену.

Про великих миру цього...

У 1728 році народився Джеймс Кук, англійський мореплавець. Закінчив своє життя на багатті як закуска до тубільного пива, за версією Володимира Висоцького. У житті все було куди прозаїчніше: на Гавайях англійці вступили в перестрілку з місцевими, Кук (ось миротворець) поліз захищати місцевих, вони прийняли його за одного з тих, що атакують, і застрелили.

1782 – Николо Паганіні, геніальний композитор і скрипаль. До речі, Ванесса Мей народилася цього ж дня, але пару століть опісля.

1811 – Ісаак Зінгер, винахідник швейної машинки, засновник фірми «The Singer Manufacturing Company». Якщо в якій-небудь прабабциній комірці знайдеться така машинка, можете рахувати себе до кінця життя забезпеченим. Ну, хоч би добре скроєними речами.

1855 – Іван Мічурін, російський і радянський учений-біолог і селекціонер. Закуску він здобував таким чином: виходив в свій сад, ліз на грушу за динею і помідорами, поки одного разу його не придавило черешнею.

1888 – Нестір Іванович Махно, український революціонер і анархіст.

1944 – Микола Караченцов, блискучий російський актор.

1978 – Ванесса Мей, англійська скрипалька, що одночасно випробовує свої сили як співачка.

Не чокаючись...

1113 – Нестір, чернець Києво-Печерського монастиря. На думку багатьох дослідників, один з укладачів «Повісті тимчасових років».

1505 – Іван III Васильович, великий князь московський, при якому було знищено монголо-татарське ярмо.

1975 – Рекс Стаут, американський письменник, автор детективних романів. Його головний герой – гурман і любитель орхідей Ніро Вульф, що розплутує складні справи, не виходячи з дому.

У Харкові...

1985 – в Харкові проходив семінар студентських дружин охорони природи (ДОП) УРСР. У прийнятої учасниками школи-семінару резолюції відмічено, що «студентський рух Дружин охорони природи є однією з найбільш активних форм природоохоронної роботи молоді». І ще, що «у відповідь на грубі порушення дисципліни міждружинного загону, позбавити права участі на один сезон в роботі міждружинного загону «Заповідники» Дружину Запорізького індустріального інституту».

Іменини відзначають...

Назар, Микола, Сабіна, Петро.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.uа

comments powered by HyperComments