Ми продовжуємо КВК... українською мовою

Понеділок, 9 листопада 2009, 08:46
Сьогодні потрібно проголошувати тости або з винахідливістю та кмітливістю — на честь дня народження КВК, або по-українськи, оскільки сьогодні — День української писемності і мови.
квк

 У 2001 році 8 листопада країна вперше в історії відзначила міжнародний день КВК. Ідея свята була запропонована президентом міжнародного клубу КВН Олександром Масляковим. Дата вибрана унаслідок того, що саме 8 листопада 1961 року в ефір вийшла перша гра клубу веселих та кмітливих.

9 листопада наголошується  День української писемності і мови. Це свято було встановлене указом президента України в 1997 році і наголошується щороку на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається письмова українська мова.
 
Також цього дня...

У 1799 році Наполеон Бонапарт за допомогою військових ліквідовував режим Директорії (переворот 18 брюмера). Згідно нової конституції влада перейшла до трьом консулам, першим з яких став Наполеон.

1882 – в Елізаветграде з п'єсою «Наталка-полтавка» дебютував український театр Марка Кропівніцкого.

1911 – парижанин Жорж Клод запатентував неонову рекламу.

1911 – пройшло успішне випробування першого в світі ранцевого парашута РК-1 конструкції Гліба Котельникова.

1961 – місто Сталіно перейменоване у Донецьк.

1962 – місто Станіслав перейменований у Івано-Франківськ.

1965 – в результаті найбільшої в світі аварії в системі електропостачання сім штатів США і провінція Онтаріо в Канаді на ніч занурилися в тьму (що через 9 місяців привело до вибуху народжуваності в цих місцях).

1989 – почався демонтаж Берлінської стіни.

Про знаменитих миру цього...

У 1818 році народився  Іван Сергійович Тургенев, російський письменник, що всесторонньо освітив проблему «Батьків і дітей» .

1885 – Велімір (Віктор Володимирович) Хлібників, письменник-авангардист, футурист, реформатор поетичної мови.

1929 – Олександра Миколаївна Пахмутова, композитор-пісенник («Надія», «Як молоді ми були», «Біловезька пуща», «Ніжність»).

1936 – Михайло Таль, російський шахіст, 8-й чемпіон світу.

Не чокаючись...

У 1114 р. помер Нестір, чернець Києво-Печерського монастиря. На думку багатьох дослідників, один з укладачів «Повісті тимчасових років».

1938 – в Германії відбулися масові погроми євреїв, назване згодом «Кришталевою ніччю» . Тепер ця дата наголошується як Міжнародний день проти фашизму, расизму і антисемітизму.

1970 – Шарль де Голль, 18-й президент Франції.

1991 – Ів Монтан (справжнє ім'я Іво Ліві), французький актор і співак.

У Харкові...

1901 року на Харківському вокзалі робочі і студенти урочисто зустрічають О.М. Горького. Повертаючись із зустрічі, вони з піснями пройдуть по Сумській і «на знак протесту проти свавілля царських властей» закидають каменями редакцію газети «Південний край».

Іменини відзначають...

Андрій, Капитоліна, Марк, Нестор.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments