У студентів є привід випити – Тетянин день

Понеділок, 25 січня 2010, 08:25
25 січня українські студенти відзначають своє професійне свято – Тетянин день. Історія свята своїм корінням йде в далеке минуле, але традиції збереглися і до цього дня.
день студентів татьянін день

Саме у Тетянин день, 12 січня 1755 року, імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «О установі Московського університету», і 12 (25) січня стало офіційним університетським днем (тоді він називався «День заснування Московського університету»). З тих часів свята Татіана вважається покровителькою студентів. До речі, саме стародавнє ім'я Татіана в перекладі з грецького означає «засновниця».

Також цього дня...

У 1858 році відбулося першого виконання весільного маршу Мендельсона. Взагалі-то усесвітньо визнаний «Весільний марш» Фелікса Мендельсона-бертольді був написаний в 1843 році до спектаклю Вільяма Шекспіра «Сон в літню ніч». Через п'ятнадцять років англійська принцеса Вікторія Адельгейд вибрала цей марш для церемонії одруження з кронпрінцем Пруссії Фрідріхом Вільгельмом IV. З цього дня марш Мендельсона став найпопулярнішим весільним маршем.

Про знаменитих миру цього...

У 1759 році на світ з'явився Роберт Бернс, шотландський поет.

1832 – Іван Шишкин, російський художник-пейзажист, живописець, малює і гравер-аквафортіст.

1874 – Уїльям Сомерсет Моем, англійський письменник.

1938 – Володимир Висоцький, великий бард і актор.

Не чокаючись...

У 1852 році помер Фаддей Беллінсгаузен, російський мореплавець, керівник першої антарктичної експедиції на шлюпах «Схід» і «Мирний», під час якої був відкритий Білий континент (1820).

1951 – Сергій Вавілов, радянський фізик, академік, засновник наукової школи фізичної оптики в СРСР.

У Харкові...

У січні 1886 року, після ремонту будівлі по Петінськой вулиці відкрито Харківське Ремісниче училище. Пізніше почата споруда нового корпусу, оскільки стара будівля виявилася тісною. Ремонт і нова споруда обійшлися місту більше 60 тис. рублів.

Іменини відзначають...

Петро, Савва, Тетяна.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments