Влаштовуємо кудеса на честь домовика

Четвер, 28 січня 2010, 08:43
У слов'янських народів 28 січня святкували День пригощання домовика.
день домовика

Відразу після вечері господиня будинку залишала за піччю горщик з кашею, заздалегідь обклавши його гарячим вугіллям. Це робилося для того, щоб до моменту появи домовика (він приходив рівно опівночі) каша не остигнула і «заступник будинку» міг насолодитися гарячою їжею. Існувало повір'я, що якщо залишити доброго помічника без пригощання в цю ніч, він дуже легко може перетворитися на лютого ворога, і тоді можна не розраховувати на те, що рік складеться вдало.

Це свято називали ще й Кудесами. У деякому слов'янському говорі це слово позначало бубну. Музичний інструмент, симбіоз маленького барабана і дзвіночків. Свято є свято, а тому в багатьох сім'ях прагнули задобрити «запечника» (саме там і жив будинковою) танцями і піснями.

До речі, в Україні, в деяких областях свято наголошується по новому стилю – 10 лютого.

А ще 28 січня – Міжнародний день мобілізації проти ядерної війни. У 1985 році 28 січня була прийнята Делійська декларація, в якій міститься заклик до припинення гонки ядерних озброєнь, скороченню і подальшій ліквідації ядерних арсеналів і усунення самої загрози ядерної війни.

Також цього дня...

У 1807 році на лондонській вулиці Пелл Мелл вперше в світі засвічені газові ліхтарі.

1935 – в Германії вироблені перші штучні смарагди.

1992 – Верховна Рада України оголосила національним синьо-жовтий прапор.

2003 – з'явилося паливо з... майонезу. У Великобританії почався продаж нового вигляду  палива, яке частково складається  з  тих же елементів, що і маргарин, а також  майонез.

Про знаменитих миру цього...

У 1897 році народився  Валентин Катаєв, письменник («Син полку», «Біліє вітрило самотнє», «Квадратура круга»).

1938 – Леонід Жаботінській, український спортсмен (важка атлетика); заслужений майстер спорту (1964). Двократний чемпіон Олімпійських ігор (1964, 1968) у важкій вазі; чемпіон світу (1964–66, 1968), Європи (1966, 1968), СРСР (1964–69). Рекордсмен світу (1963-70).

1951 – Леонід Каденюк, перший український космонавт.

1981 – Елайджа Вуд, американський актор-кіновундеркінд. Усесвітню любов заслужив, зігравши Фродо в трилогії «Володар кілець».

Не чокаючись...

У 1986 році через 73 секунди після зльоту на висоті 14020 метрів вибухнув американський космічний човник «Челленджер». Семеро астронавтів (включаючи двох жінок) – Ф. Скобі, М. Сміт, Д. Різник, Е. Онізука, Р. Мак-Нєєр, Г. Джервис, Ш.К. Мак-Оліфф – гинуть від удару капсули, що відокремилася, з людьми об воду.

У 1996 році помер Йосип Бродській, видатний російський і американський поет, драматург, перекладач, лауреат Нобелівської премії по літературі 1987 року.

2002 – Астрід Ліндгрен, шведська письменниця, автор всесвітньо відомих книг для дітей «Карлсон, який живе на даху» та «Пеппі – Довга панчоха».

Іменини відзначають...

Гаврило (Гаврила), Іван, Наталія, Павло, Прохір.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments