Дивлюся в тебе, як в ЗЕРЦАЛО, або Правила світського етикету

Четвер, 4 лютого 2010, 08:29
4 лютого 1717 року в Росії по вказівці Петра I вийшов посібник з виховання і навчання світського юнацтва.
світський етикет

Підручник «Юності чесне зерцало» (повна назва «Юності чесне зерцало, або Свідчення до життєвого поводження, зібране від різних авторів») складався з двох частин. Одна включала азбуку, цифри і духовні повчання. Її можна рахувати одним з перших посібників з навчання цивільному шрифту і арабському написанню цифр, введеними указом Петра I в 1708 році замість колишнього церковно-слов'янського позначення. Друга містила правила поведінки для «молодих отроків» і дівчат дворянського стану. Молодому дворянинові ставилося вчитися іноземним мовам, фехтуванню, танцям і верховій їзді, слухняність батькам і старшим. Дівчатам повинно було вчитися упокорюванню, працьовитості, мовчазності, також з повагою відноситися до батьків. Приділена в книзі увага правилам поведінки на державній службі, за столом, при спілкуванні з іншими людьми.

А ще 4 лютого наголошується Усесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. Це щорічний захід, організовуваний Міжнародним протираковим союзом з 2005 року. Мета цього дня – привернути увагу громадськості до цієї глобальної проблеми, нагадати про те, наскільки небезпечні і поширені зараз онкологічні захворювання.

Також цього дня...

У 1944 році учені довели, що носієм спадкової інформації є дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК).

1974 рік – після двох років дресирування шимпанзе Ним Чимські в США написав перше слово. А все із-за лінгвіста Герберта Терраса, який вирішив спростувати теорію знаменитого Ноама Хомські, що вважав, що здатність людини висловлюватися фразами – природжена, і існує якась «універсальна граматика», доступна тільки Homo sapiens. Терас узявся навчати письмовій мові шимпанзе. Яке слово написав учень, до цих пір не з'ясовано, проте є свідки, що вчитель був дуже незадоволений. Ним Чимські перше слово, не зафіксоване ні в одному документі, особисто знищив.

Про знаменитих миру цього...

У 1873 році народився Михайло Михайлович Прішвін, російський письменник, що оспівав «комори природи».

1933 – Ігор Кваша, актор театру і кіно, телеведучий, народний артист РРФСР.

1964 – Олег Протасов, футболіст Дніпра і київського Динамо, двократний чемпіон СРСР, володар Срібної бутси.

Не чокаючись...

У 1894 році помер Адольф Сакс, бельгійський диригент, винахідник саксофона і саксгорна.

2007 – Ілля Кормільцев, російський поет, перекладач, автор текстів для «Nautilus Pompilius»

У Харкові...

У 1982 році ТАСС повідомляє: «Незвичайним чином стикнулися долі старовинного меридіанного круга, встановленого в астрономічній обсерваторії Харківського університету і сучасної швидкодіючої ЕОМ. Комп'ютер знадобився для математичної обробки спостережень зоряного неба, проведених за допомогою цього круга в 1909-914 роках. Тоді, на початку століття, група астрономів визначила координати 140 слабких навколополюсних зірок, що знаходяться поблизу Полярної зірки. Для того часу це були унікальні спостереження. Але ученим не довелося довести до кінця свої дослідження: для обчислень було б потрібно багато десятиліть. Почата праця чекала своєї зоряної години. Ця можливість відкрилася з появою електронної техніки. Зараз математична обробка спостережень, виконаних на початку сторіччя, завершена. Остаточні її результати будуть внесені до Міжнародного фундаментального зоряного каталога...»

Іменини відзначають...

Анастасія, Гаврила (Гаврило), Георгій (Єгор, Юрій), Іван, Леонтій, Макар, Петро, Тимофій, Еммануїл.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments