П'ємо за велике кіно, поки навколишня картинка стане рухатися

Субота, 13 лютого 2010, 08:41
Цього дня відбулася знакова подія для світового кіно – в 1895 році брати Луї і Огюст Люмьер запатентували перший апарат для отримання рухомого зображення.
П'ємо за велике кіно, поки навколишня картинка стане рухатися

Історія появи винаходу згідно легенді така. Одного разу вночі Луї Люмьера мучив головний біль. Біль не дав Луї заснути до ранку. Але до ранку був готовий задум нового пристрою, що складається з проектора з кулачковим механізмом для подачі перфорованої плівки із зображенням. Пройшло зовсім небагато час після відкриття патенту, брати Луї і Огюст Люмьер реалізували винахід комбінованої кінокамери в життя.

28 грудня цього ж року в Парижі брати Люмьер продемонстрували винахід у дії. На бульварі Капуцинів в підвалі «Гран кафе» ними був влаштований перший публічний платний кіносеанс фільму «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота». З цього комерційного показу власне почалося світове кіно.

Також цього дня...

У 1498 році вперше письмово спожито слово «бухгалтер», що в буквальному перекладі з німецького означає буквально «кнігодержатель». Імператор Священної Римської імперії Максиміліан I підписав указ: «Повеліваємо діловода нашої палати, довіреного і старанного писаря, який веде книги, відтепер називати бухгалтером, яким повинен тепер бути Хрістоф Штехер».

1925 – президія ЦВК СРСР прийняла ухвалі про видання Великої радянської енциклопедії. Головним редактором призначений учений, академік, полярник Отто Шмідт. Перше видання виходило з 1926 по 1947 роки: 66 томів, 65 тисяч статей, тираж 60 тисяч екземплярів.

1959 – на ярмарку дитячих іграшок в Нью-Йорку вперше представлена лялька Барбі.

Про знаменитих миру цього...

У 1769 році народився Іван Крилов, російський байкар і менш відомий музикант-виконавець струнних квартетів (він грав зазвичай
партію другої скрипки).

1873 – Федір Іванович Шаляпін, великий оперний співак, бас.

1903 – Жорж Жозеф Крістіан Сименон, бельгійський письменник детективів, літературний батько інспектора Мегре.

1936 – Ганна Герман, польська естрадна співачка.

1974 – Гарік Мартіросян, шоумен, гуморист і телеведучий, сопродюсер, художній керівник і «резидент» шоу «Комеді клаб».

1975 – Артемій Лебедев, один з ведучих російських веб-дізайнеров.

Не чокаючись...

У 1571 році помер Бенвенуто Челліні, італійський ювелір і скульптор.

1950 – Рафаель Сабатіні, англійський письменник, автор пригодницьких романів.

У Харкові...

1891 року остаточно відредагований Статут «Суспільства наукової медицини і гігієни». Таким чином, відбулося розділення Харківського «Суспільства досвідчених наук», в яке до цих пір входили физико-хімічна і медична секція.

Іменини відзначають...

Віктор, Іван, Микита, Никифор.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments