П'ємо за починки, або Готуємо віз до літа

Вівторок, 16 лютого 2010, 08:40
Слідуючи приказці «Готуй сани літом, а віз взимку», господарі відразу після Стрітення з ранку раніше бралися за ремонт сільськогосподарського інвентаря, називаючи цей лютневий день Починками.
починки

У народному календарі сьогодні день Сімеона і Ганни. Сімеон вважається хранителем немовлят, Ганна – захисницею від грому і блискавок. Цього дня приборкують домовика, а також починають підготовку до весни.

Існує помилкова думка, причому згадуване саме в Починки, що Домовик в ніч турбує коней і може загнати їх на смерть. Домовик хорошому господареві помічник, а ніяк не ворог, а інакше для чого б Домовика в новий будинок із старого переносили в совочку з вугіллям від старої печі. Домовик – оберіг для будинку і ніяк не нечиста сила!

Також цього дня...

У 1900 році в Лондоні вийшов перший і єдиний роман Уїнстона Черчилля «Саврола». Можливо, він і поповнив би плеяду видатних англійських романістів, але в жовтні 1900 року 26-річний Черчилль був вибраний членом палати представників від Консервативної партії і почалася блискуча політична кар'єра майбутнього прем'єр-міністра Великобританії. Як би там не було, але в 1953 Черчилль удостоївся Нобелівської премії саме по літературі.

1903 – вперше для пломбування зубів використовується фарфор.

1937 – Уоллес Хьюм Карозерс, хімік-дослідник фірми «Дюпон», патентує нейлон.

1957 – в СРСР була установлена медаль «За порятунок потопаючих». Іноді вручалася посмертно (самим потопаючим).

1978 – з'явилася перша ВВS (електронна дошка оголошень).

2005 – набув чинності Киотській протокол.

Про знаменитих миру цього...

У 1831 році народився Микола Леськов, відомий російський письменник-прозаїк, автор повісті про майстра Лівші, що підкував блоху.

1909 – народився Річард (Дик) Макдональд, каліфорнійський ресторатор. Разом з братом Морісом організував в Сан-Бернардіно ресторан швидкого обслуговування відвідувачів, яким пропонувалися гамбургери, картопля фрі і напої.

1964 – Оксана Байрак, український режисер.

Не чокаючись...

У 1996 році помер Володимир Мігуля, композитор, піаніст, вокаліст.

2008 – Борис Хмельницький, актор, автор музики до спектаклів театру на Таганці.

У Харкові...

16 лютого 1943 року радянські війська вперше звільнили Харків.

Іменини відзначають...

Адріан, Ганна, Влас, Микола, Роман, Семен.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments