Перші українські банкноти

Ліна Кажан  |  Середа, 5 січня 2011, 00:54
Зараз багато нумізматів бажають мати їх у своїй колекції
Перші українські банкноти

У 1917 р. перед українською владою гостро постало питання про незалежність Української Республіки. У зв`язку з цим Центральною Радою  було проведено низку реформ. У грудні ухвалили тимчасовий закон про випуск саме української грошової одиниці. Вигадали й назву – карбованці.
Заздалегідь було оголошено конкурс. Опікувався цією справою сам Михайло Грушевський. Серед численних ескізів паперових грошей треба було обрати найкращі. Багато художників надали свої малюнки. Найвідомішими з учасників конкурсу були Г. Нарбут, А. Середа, Г. Золотов, О. Красовський та М. Романовський. Переміг у змаганні Георгій Нарбут. Багато часу провів художник за вивченням старовинних українських монет. На малюнку, який він зробив для карбованців, були зображені хрест та тризуб. Центральна Рада України встановила загальний обсяг емісії. Всього карбованців мало бути надруковано на суму 500 000 000.
5 січня 1918 р. з`явилися перші банкноти власне Української Народної Республіки. Спочатку в обіг увійшла грошова одиниця номіналом 100 карбованців. За курсом вона мала таку ж саму вартість як і російський рубль. З часом найперший зразок карбованців підскочив у ціні.
 

comments powered by HyperComments