Вихід першого накладу українського журналу «Основа» є важливою історичною подією

Жанна Титаренко  |  Середа, 12 січня 2011, 12:44
Саме 12 січня 1861 року в Петербурзі вийшов перший номер українського журналу «Основа». Журнал видавався накладом 2000 примірників і з перших номерів став важливою подією у громадсько-культурному житті України.
Вихід першого накладу українського журналу «Основа» є важливою історичною подією

Журнал енциклопедичного характеру став проявом українського національного руху 1860-х років. Над його видавництвом працювали кращі українські письменники і публіцисти, а зокрема, П. Куліш, В. Білозерський, В. Антонович, Т. Рильський, Ф. Панченко тощо. Цей перелік продовжують десятки видатних літераторів і науковців.

Періодичне видання «Основа» виходило 12 разів на рік і за свободою думки стояло поряд із такою російською пресою як «Современник», «Отечественные записки», «Русское слово» тощо.

За кілька місяців звістки про видавництво журналу «Основа» дійшли до території Галичини. Свідченням цього є лист діяча Галицького руху Я. Головацького до українського письменника П. Куліша: «Звістка о виходящій «Основі» прошибнула цілу країну нашу і зо всіх сторон попитують мене, якби можна достати тую книжку» (http://www.lytvyn-v.org.ua/history_of_ukraine/index.php?article=ch4_r8_p3). Далі він просить надіслати йому «хоч один відтиск на показ». (Варто зазначити, що раніше, журнали були великими і нагадували енциклопедії середнього розміру.)

Першим пунктом національної програми діячів «Основи» було просвітництво народу через знання. І саме у такий спосіб науковці та публіцисти прагнули призвичаїти народ до ефективного національного життя.

Журнал «Основа» добре сприяв поширенню україномовних театральних вистав. Їх покази відбувалися у кращих театрах Петербурга та Києва.
Заслуга діячів «Основи» полягає у тому, що вони вперше сформулювали національно-культурну програму українського руху. І на відміну від попереднього кирило-мефодіївського етапу, коли національне питання розглядалося як складова загальнослов’янської проблеми, «основ’яни» на перший план висували українські національні інтереси.

Завершити історичну мандрівку в український календар за 12 січня мають право такі події:

день народження українського поета Василя Миколайовича Пачовського (1878–1942рр.);

320 років від дня смерті українського письменника, громадського політичного і культурного діяча Іоаникія Галятовського (?–1688).

comments powered by HyperComments