За українських авіаторів та найрекорднішу книгу світу

Субота, 27 серпня 2011, 08:30
Професійне свято військових й цивільних авіаторів та працівників авіаційної промисловості і транспорту – День авіації – святкується в Україні в останню суботу серпня.
день авіатора україни

27 серпня 1955 року в Великобританії вийшов у світ перший примірник «Книги рекордів Гіннесса» на 198 сторінках.

 Насправді історія «Книги рекордів Гіннесса» почалася 60 років тому – в 1951 році. На одній великосвітській англійській вечірці виникла жартівлива суперечка про те, яка з європейських пташок літає швидше за всіх: золота сивка або шотландська куріпка. Один з учасників цієї суперечки, сер Х'ю Бівер, повернувшись додому, раптом вирішив зібрати інформацію про всякі нестандартних рекорди на кшталт  змагань за швидкістю пташиних польотів і видати про це книгу.

 Її вирішено було назвати «Гіннес», на честь стародавнього родового імені сімейства сера Х'ю. Для підготовки видання в Лондоні було створено особливу агентство, яке реєструвало різноманітні цікаві досягнення. Робота над книгою була доручена власникам одного з інформаційних агентств – братам Норрісу і Россу Макуіртерам. У процесі збору інформації, були розглянуті численні факти про безліч рекордів і зібрані свідчення авторитетних експертів, з приводу їх достовірності.

Спочатку книга була схожа на солідний довідник, але з часом в неї стали включатися також забавні і екстравагантні досягнення.

  Так, наприклад, 27 серпня 1994 "гіннессівські" експерти зафіксували рекордну дальність плювка вишневою кісточкою – 28.98 м, виконаного якимось Хорстом Ортманом в місті Лангенталь (Німеччина).

Сьогодні «Книга рекордів Гіннеса», що видається щорічно тиражем понад 80 мільйонів примірників на 40 мовах, продається у більш ніж 100 країнах світу.

 Ще 27 серпня в Росії відзначають День російського кіно, а в Молдові  – День Незалежності.

Підтримаємо південних і північних сусідів і вип'ємо... ну, за незалежне кіно, наприклад.

Також в цей день...

 У 1760 році імператриця Єлизавета видала указ, що забороняє хабарництво державних урядовців. Тобто раніше наче було можна.

1859 — свердловина, пробурена Едвіном Дрейком у штаті Пенсильванія, дала першу нафту. Це була перша нафтова свердловина, технологія буріння якої знайшла широке розповсюдження. Цей день вважають початком «нафтової ери»..

 1912 – Едгар Райс Берроуз опублікував в журналі перше оповідання про пригоди Тарзана – людини, яка поводила себе як мавпа.

1935 – в США прогриміло безсмертне народне «Доки?!»: У штаті Техас на референдумі більшість населення проголосувала за відміну «сухого закону».

1938 — в Римі відбувся Другий Великий Збір Українських Націоналістів, який офіційно затвердив Андрія Мельника на посаді голови Проводу Українських Націоналістів (лідера ОУН).

1939 — відбувся перший у світі політ реактивного літака. Це був He-178 німецького авіаконструктора Ернста Хейнкеля..

1940 – американська компанія СВS продемонструвала у Нью-Йорку першу систему кольорового телебачення, придатну для практичного застосування.

1946 – в США випробувано автоматично катапультується крісло пілота. Кажуть, що якщо даний пристрій під'єднати до кнопки виключення будильника, то на роботу будеш приходити хоч і з розбитим носом, але вчасно.

1959 – у СРСР було прийнято постанову про нагородження випускників шкіл медалями – золотими і срібними.

 1991 — проголошення незалежності Молдови.

2003 – Марс наблизився до Землі на мінімальну відстань за останні 60000 років (55750000 км).

Про знаменитих світу цього...

У 1770 році цього дня народився Георг Вільгельм Фрідріх Гегель, батько класичної німецької філософії.

1856 – Іван Франко, український письменник, поет, «вічний революціонер» і «Каменяр».

1871 – Теодор Драйзер, американський письменник («Американська трагедія», «Фінансист», «Титан», «Стоїк») і громадський діяч.

 1877 – Чарльз Роллс, співзасновник компанії «Роллс-Ройс», учасник перегонів. Поставив перший британський рекорд швидкості на автомобілі, став першою людиною, яка вчинила переліт через Ла-Манш і назад без посадки, і, на жаль, першим британцем, який загинув у авіакатастрофі.

1878 –  Петро Врангель, російський військовий і політичний діяч, один з керівників Білого руху в роки Громадянської війни, генерал-лейтенант.

1896 –  Фаїна Раневська (справжнє ім'я Фаїна Гіршевна Фельдман), радянська актриса театру і кіно.

1902 — Юрій Яновський, український письменник.

1903 – Наталія Сац, творець і головний режисер першого в світі дитячого музичного театру.

1941 –  Богдан Ступка,  український актор театру і кіно, деякий час (з 1999 року) навіть був міністром культури України.

1941 —  Цезарія Евора, всесвітньовідома співачка з Кабо Верде (Островів Зеленого Мису), знана також як «Босонога діва».

Не цокаючись...

 У 1576 році помер  Тіціан Вечелліо, італійський (венеційський) живописець, один з найбільших художників епохи Відродження.

 1635 – Лопе де Вега, іспанський драматург («Собака на сіні», «Фуенте Овехуна»).

 1958 — Ернест Орландо Лоуренс, американський фізик, творець першого циклотрона (за що був удостоєний Нобелівської премії 1939 року).

1965 — Ле Корбюзьє (справжнє ім'я — Шарль-Едуар Жаннере-Грі), архітектор і теоретик архітектури швейцарського походження.

1967 – Брайан Епштейн, менеджер групи «The Beatles».

1991 – Майк Науменко, рок-музикант, лідер групи «Зоопарк».

2009 – Сергій Міхалков, поет, байкар, «батько» двох радянських і російського гімну і дядька Стьопи-міліціонера.

У Харкові...

  «У 1895 році на невеликій ділянці землі дослідного поля Університетського Саду розміром близько 2,5 га товариство відкрило станцію бджільництва-шовківництва, розміщену в дерев'яному будинку. Будівництво цього будинку (нині будівля дирекції зоопарку) виконувалося за проектом і за участю братів архітекторів С.І. і І.І. Загорскіних. Неподалік піднялася друга споруда – невеликий пташник. Через малі розміри тут можна було тільки розмістити домашню племінну птицю, а відвідувачам доступу не було. Так було покладено початок харківського зоосаду – третього зоопарку в Російській імперії...»

Іменини відзначають...

Олексій, Аркадій, Василь, Матвій, Михей.

comments powered by HyperComments