Успіння Пресвятої Богородиці, День шахтаря та День міста Донецька

Неділя, 28 серпня 2011, 08:31
День шахтаря – професійне свято працівників вугільної промисловості України, яке щорічно відзначається в останню неділю серпня. Свято встановлено «…на підтримку ініціативи працівників вугільної промисловості…» згідно з Указом Президента України «Про День шахтаря» від 16 серпня 1993 року № 304/93.
шахтар

Це свято було вперше офіційно затверджено в СРСР з подачі міністрів вугільної промисловості О. Ф. Засядька і Д. Г. Оніко 10 вересня 1947 р. Перший раз День шахтаря відзначався 29 серпня 1948 року. 

Українські шахти вважаються одними з найнебезпечніших у світі. Це обумовлено тим, що видобуток вугілля тут ведеться у вкрай складних гірничо-геологічних умовах. Як кажуть фахівці, таких умов немає в жодній іншій країні, де видобувається вугілля.

 Крім того, українські шахти вважаються вкрай старими: у 1990-х роках третину з них закрили, оскільки вони експлуатувалися вже близько 100 років. Більше половини українських шахт також є вкрай небезпечними через викиди метану та вугільного пилу.

А православні відзначають сьогодні Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Прикмети цього дня говорять: «З Успіння сонце засинає». І, що найголовніше, – «Кінець жнив; складчини, братерське ПИВО, останній, іменинний сніп».

Також в цей день...

 У  1797 році США погодились платити викуп Тунісу за те, щоб припинилося піратство щодо американських торговельних суден у Середземному морі. Щоправда, за кілька років спеціальна операція ВМС США розв'язала цю проблему по-іншому.

1850 — у Веймарі відбулася прем'єра опери Ріхарда Вагнера «Лоенгрін».

1904 – в американському місті Ньюпорт автоводій вперше засуджений до тюремного ув'язнення за перевищення швидкості. 
 
1933 – англійська поліція вперше використовувала радіо для піймання злочинця. По «Бі-Бі-Сі» були передані прикмети злочинця, підозрюваного у вбивстві.

1936 – заснована автомобільна компанія «Тойота». Батьком-засновником став Кіічіро Тойода.

 1941 – президія Верховної Ради СРСР видала указ «Про переселення німців, які проживають в районах Поволжя». Уряд вирішив переселити всіх німців з Поволжя (за чекістською рознарядкою – 433 тис. чоловік) до Новосибірську, Омської області, Алтаю, Казахстану і сусідніх місцевостей. Потім почалася депортація німців і з інших областей Європейської Росії, переселення на Крайню Північ. В цей же день в 1964 році Президія Верховної Ради СРСР скасувала всі обмежувальні акти щодо депортованих народів.

1964 – під час турне по США «Бітлз» зустрілися з Бобом Діланом, який вперше запропонував їм спробувати марихуану. Незабаром репертуар «Бітлів» поповнився колекцією нових цікавих пісень.

1968 – сингл «The Doors» – «Hello, I Love You» проданий у кількості одного мільйона копій.

 1974 – Рада міністрів СРСР затвердила нове Положення про паспортну систему. Паспортизація поширилася на все населення країни, крім військовослужбовців. На відміну від документів попереднього періоду, нові паспорти стали безстроковими.

1988 — в Німеччині відбувалися демонстраційні польоти, під час яких над американською авіабазою в Рамштайні зіткнулися три італійських літаки, які виконували груповий політ —  їх уламки впали на землю у натовп спостерігачів, що призвело до загибелі 66 осіб. До Скнилівської трагедії в Україні - найбільша за жертвами катастрофа під час авіашоу.

1990 — Ірак оголосив окупований Кувейт своєю 19-ю провінцією, перейменував місто-столицю Кувейт в Кадіму і утворив новий міський район, названий на честь Саддама Хусейна. 

1994 – після 290 років використання в Росії вилучені з обігу копійки. Дрібниця по кишенях "тирити" стало трішки важче.

2004 – у Москві патріарх Московський і всієї Русі Алексій II отримав від папи римського Іоанна Павла II Казанську ікону Божої Матері.

Про знаменитих світу цього...

У 1749 році народився Йоганн Вольфганг Гете, німецький учений і письменник («Фауст», «Страждання юного Вертера», «Поезія і правда»). Цитата: «Всяка розумна думка вже приходила кому-небудь в голову, потрібно тільки постаратися ще раз до неї прийти».

1863 — Андре Блондель, французький фізик, винахідник осцилографа.

1890 — Дмитро Загул, український поет, перекладач, літературознавець. Загинув у більшовицьких концтаборах на Колимі приблизно в 1944.

1913  —  Віра Свєнціцька, український мистецтвознавець («Різьблені ручні хрести XVII—XX ст.», «Живопис XIV—XVI століть»).

1922 — Марія Лісовська, українська письменниця. Автор збірок оповідань «Скільки житиму — любитиму», «Відлуння серця»..

1925 – Аркадій Стругацький, російський письменник-фантаст і чудовий перекладач. До речі, ім'ям братів Стругацьких названа мала планета в астероїдному поясі Сонячної системи.

 1925 – Юрій Трифонов, російський  письменник, майстер «міської» прози, одна з головних фігур літературного процесу 1960-х-1970-х років у СРСР.

1941 — Павло Плішка, сучасний оперний співак українського походження. Ім'я Павла Плішки занесено до Зали Слави великих американських оперних співаків в Академії вокального мистецтва у Філадельфії.
 
1948 – Наталія Гундарєва, російська актриса («Самотнім надається гуртожиток», «Осінній марафон», «Дульсінея Тобоська», «Зимовий вечір у Гаграх», «Небеса обітовані», «Віват, гардемарини!»).

1950  — Іван Яцканин, український письменник зі Словаччини.

1962 – Девід Фінчер, американський кінорежисер («Бійцівський клуб», «Сім», «Гра», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона»).

1972 — Дмитро Завадський (біл. - Дзмітрый Завадскі ), білоруський журналіст, телевізійний оператор. 7 липня 2000 р. зник безвісти дорогою до аеропорту «Мінськ-2». Автомобіль, в якому він їхав, було знайдено в аеропорту, проте без Завадського всередині. За однією з версій його вбили і поховали в околицях мінського цвинтаря. У березні 2002 р. у справі Завадського було засуджено 4 особи — колишніх співробітників спеціального загону міліції «Алмаз».

Не цокаючись...

 У  1921 році загинув  Іван Андрух, український військово-політичний діяч, офіцер легіону УСС, командир полку Дієвої армії УНР. У липні 1920 р. став співзасновником Української військової організації (УВО). У 1921 р. легально повернувся у Радянську Україну з метою ведення підпільної боротьби проти більшовиків. Був схоплений ЧК у справі Київського Повстанчого центру. Розстріляний. 

1921 — Григорій Чупринка, український поет-романтик. У 1919 р. керував повстанням проти більшевиків на Чернігівщині. Загинув за нез'ясованих обставин у Києві, ймовірно розстріляний більшовиками. Його ім'я взяв за підпільне псевдо командувач УПА Роман Шухевич (Чупринка).

1924 — Їндржих Їндржишек, київський підприємець чеського походження, його фірма грамзапису 1909 р. випустила платівки з українським народними піснями. Найактивніший діяч  громадського та політичного життя чеських іммігрантів в Україні.

1959 — Рафал Лемкін, польський юрист єврейського походження; відомий своїми дослідженнями з історії трагедій вірменів і євреїв та запровадженням уперше слова геноцид як правового поняття, офіційну розробку якого здійснив. Випускник Львівського університету.

1974 — Михайло Кравців, український політичний діяч, сотник УГА, інженер-землемір. Член-засновник УВО та ОУН. У 1941-1944 рр. - в'язень нацистських тюрем і концтаборів. Був засновником та керівником музею-архіву визвольної боротьби України ім. С. Бандери..

1987 – Джон Х'юстон, американський кінорежисер, актор, володар двох «Оскарів» («Казино Ройал», «Китайський квартал»).

2006 – Мелвін Шварц, американський фізик, професор, лауреат Нобелівської премії з фізики (1988 р.) за відкриття і дослідження нейтрино і антинейтрино; відкрив існування сигма-нуль-гіперонів й півонії.

У Харкові...

У 1771 році вчителем музики до Харкова запрошений італійський музикант Франц Мартіні. За контрактом з Щербініним (губернатор Харкова) він повинен навчати 17 учнів грі на скрипці, басі, флейті, гобої і на валторні по 4 години на день до обіду і по 3 години після за винятком святкових днів. Платня – 200 рублів на рік.

Іменини відзначають...

Олександра, Людмила, Марія.

comments powered by HyperComments