У День знань вчимося тому, як слід жити

Четвер, 1 вересня 2011, 08:30
Юлій Цезар казав: «Знання – це сила». Римський філософ Сенека розвинув думку афоризмом «Вік живи – вік учись...», додавши:«... тому, як слід жити». Ось за це сьогодні і пропонується випити.
день знань

В Україні 1 вересня асоціюється переважно з білими бантами, букетами айстр і новими ранцями – сьогодні багатомільйонна армія школярів і студентів починає новий навчальний рік. 

Також в цей день...

У 325 році на Першому Вселенському соборі в Нікеї прийнято рішення про перенесення початку Нового року з 1 березня на 1 вересня.

1482 – війська Кримського хана Менглі Гірея захопили і зруйнували Київ.

 1783 – о 13:45 Жак Шарль і один з братів Робер піднімаються в повітря з саду Тюїльрі в Парижі на очах натовпу, що зібрався та нараховував близько 400 000 глядачів, і стають першими людьми, що здійснили вільний політ на водневому аеростаті. Аеростат діаметром 8.6 метра пролетів 43 кілометри і приземлився в околицях міста Нелі. Цей політ ознаменував собою початок кінця монгольф'єрів, оскільки водневі аеростати забезпечували більшу дальність і тривалість польотів.

1804 – німецький астроном Карл Хардінг відкрив третій астероїд Юнону.

1819 — вперше поставлено на сцені Полтавського театру п'єсу Івана Котляревського «Наталка Полтавка»..

1859 – астроном Річард Каррінгтон виявляє сонячні протуберанці.

1898 — відкрився Київський політехнічний інститут. Ідея його створення була висловлена ще у 1880 році, та перші збори установчого комітету відбулися лише у 1896. Першим директором Політехнічного інституту 30 січня 1898 р. було призначено професора Віктора Львовича Кирпичова, а першим головою Комісії на випускних іспитах, у 1903 році став Дмитро Менделєєв.

1906 —  у Вільно (сучасний Вільнюс) вийшла «Наша доля» — перша легальна газета білоруською мовою. Минуло понад сторіччя, і знову вільне слово для Білорусі лунає з Литви.

 1939 — почалась Друга Світова війна в Європі.

1951 – у Лондоні відкрився перший в світі супермаркет.

 1964 – у Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр.

1964 – вперше на телеекрані вийшла передача "На добраніч, малюки!".

1969 – день народження білоруського ансамблю «Пісняри».

1985 – в Атлантичному океані виявлені уламки лайнера «Титанік».

 2001 – в Україні набув чинності новий Кримінальний кодекс, в якому вищою мірою покарання визначено  довічне ув'язнення.

2006 — у Криму почав працювати перший у світі кримськотатарський телевізійний канал АТР.

Про знаменитих світу цього...

 У 1741 році народився Шерер Жан-Бенуа (Йоган-Бенедикт), французький та німецький історик, автор перших в західноєвропейській науці монографій з історії України («Найстаріший руський літопис святого Нестора та його продовжувачів», 1774 р.; «Аннали Малоросії, або Історія запорозьких і українських козаків», 1788 р.). 

1896 — Бхактіведанта, індійський релігійний діяч і письменник, що заснував в 1965 р. Міжнародне товариство свідомості Кришни, відоміше як рух Харе Кришна.

1889 — Ольга Басараб ( уроджена Левицька),  громадська і політична діячка. Одна з керівниць Союзу Українок, співрацювала з УВО - Українською військовою організацією, зв'язкова полковника Євгена Коновальця. Заарештована польською поліцією, загинула у в'язниці 1924 р.

1899 – Андрій Платонов (Климентов), російський письменник, поет, критик, журналіст, прозаїк, який удостоївся найкоротшою і яскравою літературної «рецензії»: на полях його повісті «Про запас» Сталін написав «Сволота». Несподіваний, яскравий, густий, образний і недорікуватий стиль Платонова Хемінгуей називав геніальним. У роки, коли його не публікували, займався літературною поденщиною: писав під псевдонімом рецензії, займався літературною обробкою російських народних казок.

1918 — Ігор  Качуровський, український поет, прозаїк, перекладач, редактор, радіожурналіст.

1925 — Ігор Юхновський, український вчений, політик, депутат Верховної ради.

1957 – Глорія Естефан, латиноамериканська співачка, володарка п'яти нагород «Греммі».

1958 – Сергій Гармаш, російський актор («12», «Стиляги», «Каменська»), народний артист РФ.

1974 – Ренарс Кауперс, лідер і вокаліст латиської групи «Brainstorm».

 
Не цокаючись...

У 1715 році помер Людовик XIV де Бурбон, король Франції та Наварри, відомий як «Король-Сонце».

1867 — Опанас  Маркевич, український фольклорист, народознавець, етнограф, громадський діяч, член Кирило-Мефодіївського Братства, чоловік М. Вілінської (Марка Вовчка).

1954 –  Микола Мельник, ботанік, природознавець, один із творців української наукової термінології, автор перших у Галичині природознавчих шкільних підручників українською мовою.

1970 – Франсуа Моріак, французький письменник, лауреат Нобелівської премії.

1997 – Борис Брунов, радянський і російський артист, конферансьє.

2004 – терористичний акт в середній школі № 1 у місті Беслані (Північна Осетія). в результаті теракту 334 особи, з них 186 дітей, було вбито і понад 800 поранені.

У Харкові...

 1 вересня 1802 року Василь Каразін вимовляє запальну промову перед міським товариством. З властивим йому захопленням, а іноді й перебільшенням, він передбачає, що з установою в Харкові університету місто буде давати Росії «Златоустих наставників у Слові Божому і моральності, освічених із'яснітелей волі Царської, мудрих суддів, лікарів, натуралістів і вчених, освічених комерсантів, ораторів, поетів, вихователів російського юнацтва». Він мріяв, що «незвичайний збіг народу прикрасить і розповсюдить це місто і залежні від нього (повітові), наповнить його всіма утіхами, властивими освіченому суспільству, що багатства всіх країн Росії стануть литися до нас рікою, що достаток і радість матимуть у нас вірний притулок...». Так починався Харківський університет.

1877 – у Харкові відкрита Жіноча реміснича школа Харківського Товариства поширення в народі грамотності. У перший рік існування школи в неї надходить 60 учениць. З ремесел в ній навчають тільки шиттю.

 1933 – Харківський Педагогічний інститут професійної освіти і Фізико-хіміко-математичний інститут були перетворені на Харківський державний університет з факультетами: фізико-математичним, хімічним, біологічним, геолого-географічним, історичним, економічним, літературно-лінгвістичним.

Іменини відзначають...

Андрій, Тимофій.

comments powered by HyperComments