За найкрасивішу валюту! 2 вересня – День народження гривні

П'ятниця, 2 вересня 2011, 08:33
15 років тому в кишенях українців з'явились нові гроші. Наша валюта придбала жіночі риси і, пославши карбованець у минуле, гривня оселилася в нашому житті. 2 вересня 1996 року, відповідно до Указу тодішнього президента Леоніда Кучми, в Україні почалася грошова реформа.
гривня

 До обігу була введена довгоочікувана національна валюта України – гривня і сота її частина – копійка (перші гривневі банкноти надрукували закордоном ще 1992 р., але реформа неодноразово відкладалась).

 Нова національна валюта запроваджувалася в прив'язці до курсу долара. Тоді за одну гривню можна було придбати 66 центів.

 У цей день за встановленим курсом були переведені в гривні ціни, тарифи, оклади, заробітні плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ і організацій, а також вклади громадян. Внески населення було перераховано у гривні за курсом 100 000 карбованців за одну гривню без будь-яких обмежень і конфіскацій із вільним їх використанням у гривнях.

Протягом 15 днів – з 2 до 16 вересня 1996 року – у готівковому обігу одночасно вільно використовувалися як гривні, так і карбованці з поступовим вилученням останніх. Після 16 вересня 1996 року прийом карбованців було припинено, і єдиним законним засобом платежу на території України з того моменту і дотепер є гривня.

 До речі, у вересні 2008 року в рамках щорічного засідання комісії з естетики Міжнародного фінансового банку швейцарські фінансисти провели конкурс серед світових валют на звання найкрасивішої. Експертизу 50 номінантів проводили за наступними категоріями: естетичне оформлення, платоспроможність, банківське забезпечення, історичне значення зображень на валюті. За підсумками експертних результатів третє місце дісталося євро, друге – австралійському долару, а найкрасивішою була визнана українська гривня.

З 2010 року 2 вересня в Україні офіційно святкується День нотаріату. Указ про заснування нового професійного свята  президент  Віктор Ющенко підписав 22 лютого 2010 року – всього за три дні до закінчення терміну своїх повноважень.

Також в цей день...

 У 490 році до нашої ери після перемоги афінян над армією перського царя Дарія I Великого біля Марафону до Афін з доброю новиною був направлений воїн Фітіпід. Він пробіг 42 кілометри і на головній площі Афін, вигукнувши: «Радійте. Ми перемогли!», помер. На його честь на відновленій Олімпіаді в Афінах (1896 р.) відбувся забіг між Марафоном і Афінами. Відтоді марафон став обов'язковою частиною олімпійської програми..

 911 – київський князь Олег уклав перший міжнародний договір з Візантією.

 1794 – розпочато будівництво Одеси. За однією з легенд,  герцог де Рішельє, який віддано служив Росії, але виріс у Франції, вирішив побудувати нове місто, яке було б гарніше Парижа. 

1831 — вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» Миколи Гоголя.

1834 – американський полковник Семюел Кольт запатентував револьвер. 

1945 – представники Японії на борту американського лінкора «Міссурі» підписують акт про капітуляцію. Корея буде розділена на американську та радянську зони окупації до утворення демократичного уряду. Зовнішню Монголію контролює СРСР, а Китай отримує владу над Внутрішньою Монголією, Маньчжурією, островами Формоза (сучасний Тайвань) і Хайнань. Американський генерал Макартур наділяється надзвичайними повноваженнями в Японії до подальших розпоряджень уряду США. Так скінчилася Друга світова війна.

1958 — вперше вийшло в ефір телебачення Китаю.

1965 – радянські футбольні клуби грають свої перші матчі в єврокубках (першими стають київські динамівці, що виграли в Північній Ірландії 4:0).

1969 – один з «днів народження Інтернету». У лабораторії Каліфорнійського університету відбулася перша успішна передача даних між сусідніми комп'ютерами.

1990 — у Тирасполі проголосили Придністровську Молдавську Республіку.

1993 — в Узбекистані оголосили про заміну до 2000 року кирилиці на латинську абетку..

  
Про знаменитих світу цього...

 У  1811 році народився  Іван Вагилевич, український поет, фольклорист, етнограф, філолог, громадський діяч, член «Руської трійці». 

1836 — Федір Каменський, російський скульптор. Над образом Т. Шевченка почав працювати ще за його життя. А 1862 р., на основі посмертної маски Шевченка, Каменський створив його бюст, відлитий з гіпсу. 1911 р., на замовлення Петербурзької академії мистецтв, з оригіналу Каменського відлито портрет у бронзі.

1838 — Ліліуокалані, остання королева Гаваїв (1891—1893).

1845 — Іван Білик (Іван Якович Рудченко), український фольклорист, етнограф, письменник, перекладач, літературний критик, старший брат і співавтор Панаса Мирного.

1894 - Йозеф Рот,  австрійський письменник та журналіст. Твори писав німецькою, найвідомішими стали романи "Йов. Роман простого чоловіка" (1930) та "Марш Радецького" (1932). Народився та виріс у галицькому місті Броди.

1906 - Олександр Казанцев, письменник-фантаст, один з фундаторів російської наукової фантастики.

  1926 – Євген Леонов,  російський актор. 

1935 – Валентин Гафт, російський актор. 

1944 – Олександр Філіппенко, російський актор.

1950 — Роман  Бабовал, український і французький поет і перекладач з Бельгії.

 1964 – Кіану Рівз, американський кіноактор.

 1966 – Салма Хайєк, американська актриса мексиканського походження.

  Не цокаючись...

У 1937 році помер П'єр де Кубертен, засновник сучасних Олімпійських ігор.

1952 — Іван  Фещенко-Чопівський, вчений-металург, громадський і політичний діяч, міністр Центральної Ради та Директорії. Засновник кафедри металографії і загальної металургії  Гірничо-металургійної Академії в Кракові. Загинув у радянському концтаборі.

1970 – Василь Сухомлинський, український педагог («Серце віддаю дітям», «Про виховання»).

1973 – Джон Рональд Руел Толкін, англійський письменник, лінгвіст, філолог. Автор всесвітньо відомої трилогії «Володар кілець» (The Lord of the Rings) і багатьох інших популярних творів в жанрі фентезі.

1983 — Євген Дзиндра, український скульптор, викладач, громадський діяч. Автор кам'яних левів, що стоять на площі Ринок біля львівської Ратуші.

  
У Харкові...

 2 вересня 1871 року «відкрив свої дії» Харківський Земельний Банк. Банк «засновується для видачі позик під заставу нерухомого майна, що належать їх власникам на праві повної власності, спочатку в п'яти губерніях: Харківській, Курській, Воронезькій, Катеринославській і Полтавській».

Іменини відзначають...

Опанас, Віктор, Максим, Самуїл, Степан, Серафима.

comments powered by HyperComments