На честь харків'ян, які ледве не зірвали Полтавську битву, буде встановлено пам'ятник

Микола Кузнєцов  |  П'ятниця, 24 жовтня 2008, 16:21
9 лютого 1709 року, за півроку до Полтавської битви, у Краснокутському районі Харківщини, у селі Городнє росіяни війська з місцевими козаками та ополченням дали бій армії шведів на чолі з Карлом XІІ, розповів на сесії обласної ради депутат Володимир Проскурін.
На честь харків'ян, які ледве не зірвали Полтавську битву, буде встановлено пам'ятник

У результаті шведів було переможено, їхній рух до Харкова, де король мав намір поповнити припаси, було перервано. Сам Карл XІІ потрапив в оточення, 6 його охоронців було вбито, а він був змушений ховатися на млині, звідки убіг, як настала темрява. Як відомо, у липні того ж року відбулася Полтавська битва, у ході якої шведську армію було знищено.

«Так, Полтавської битви могло і не статися», – відзначив В. Проскурін.

Але пам'ятний знак, поставлений ще до революції 1917 року на честь битви в Городнєму, у 1982 році при будівництві дороги було звалено бульдозером у кювет. І вже 25 років на його місці «красується» бетонна плита з написом, що незабаром на цьому місці буде поставлено пам'ятник і т.ін.

Голова обласної ради Сергій Чернов за підсумками виступу В. Проскуріна дав протокольне доручення створити при раді робочу групу, що розгляне питання підготовки до святкування 300-річчя битви під Городнім, а також дослідить можливість установки на місці бетонної плити справжнього пам'ятника.


 

comments powered by HyperComments