Психічно хворі з замку Радзивілів скоро зможуть утекти через тріщини в стінах

Середа, 21 липня 2010, 12:04
Архітектурний шедевр 16 століття - замок Радзивілів - у Волинській області розвалюється на очах. В аварійному стані перебувають сама будівля, тече дах, стіни з'їдає грибок. Півстоліття в замку функціонує обласна психічна лікарня для пацієнтів, що скоїли злочини.
Психічно хворі з замку Радзивілів скоро зможуть утекти через тріщини в стінах

"Її працівники - люди в білих халатах - єдині доглядачі князівської обителі. Стіни замка витримали гарматні обстріли, але не витримують безгосподарності нащадків", - каже начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк.

"365 кімнат володіння литовських князів 1558 року на трьох гектарах території з оглядовими вежами і суцільними переходами по периметру одержали назву "український Версаль", але його долю років за п'ять ніхто прогнозувати не береться", - зазначає головний лікар психлікарні області №2 Валентина Лисюк.

В окремих приміщеннях замка-лікарні впали стелі, дали тріщини стіни. За штукатурні роботи взявся медперсонал. За словами Ващенюка, замінити необхідно все: вікна, двері, стіни, стелі, дах.

"Це колосальні кошти, яких ніхто навіть не брався рахувати. Ні місцевий бюджет Ківерцівського району, на території якого розташовано замок, ні обласний бюджет таких коштів не мають", - додає він.

У психлікарні на примусовому лікуванні постійно перебуває 370 психічно хворих злочинців з п'яти областей України. З мотивів безпеки їх не можна вивести на прогулянку навіть в аварійні коридори.

"Якщо за рік-два не буде зроблено капітальний ремонт будівель, "заручники" зможуть утекти з цього закладу через тріщини в стінах", - попереджає головний лікар.

Поліпшити житлові умови хворих і зберегти шедевр середньовічної архітектури можна, кажуть історики Волині, але потрібен інвестор, який перетворить замок на "екскурсійну Мекку", а для нинішніх його мешканців побудує нову лікарню.


 

comments powered by HyperComments