Найщасливіші країни у світі

Середа, 21 липня 2010, 15:19
Виміряти щастя - завдання не з простих. Аби скласти рейтинг "країн щастя", дослідники опитали тисячі респондентів із 155 країн. Найщасливішою країною Європи було визнано Данію, мешканці Коста-Ріки виявилися більш життєрадісними за американців та канадців.
Найщасливіші країни у світі

 Мешканці Нідерландів мали б сумувати через програш на World Cup - втім, навряд чи вони втратять надовго свій гумор, адже їхню країну за результатами останнього опитування визнано однією з найщасливіших у світі.

І навпаки, сповнена гордості та ейфорії Іспанія у рейтингу щастя "пасе задніх", посівши лише 17-те місце серед європейських країн.

Вочевидь, хороші часи радше визначаються розміром гаманця, аніж кількістю почесних трофеїв на полиці. Адже найщасливіші країни світу - Данія, Фінляндія, Норвегія, Швеція та Нідерланди - мають досить високий рівень добробуту.

"Скандинавським країнам ведеться насправді добре", - каже представник компанії Gallup, що проводила дослідження, Джим Гартер.

Під час дослідження респондентів спершу просили визначити ступінь загальної вдоволеності власним життям. Далі ж ставили запитання про "щоденні відчуття", про те, який настрій мала людина напередодні - чи почувалася вона відпочилою, чи не відчувала неповаги до себе або якогось болю. Прослідкувавши чітку асоціацію між рівнем прибутку та вдоволеністю своїм життям, дослідники підтвердили те, що всі підозрювали й раніше - щастя справді можна купити - принаймні, якийсь його різновид.

"Гроші - це предмет бажання більшості людей, що переслідує їх більшу частину часу, коли вони не сплять", - зазначають дослідники. "Було б дивним, якби успіх у цій гонитві (за грішми) не мав жодного впливу, коли людей просили оцінити їхні життя", - кажуть вони.

Наприклад, у Данії, найщасливішій країні в світі, ВВП на душу населення у 2009-му році становив 36 тисяч доларів.

Втім, попри те, що вплив добробуту на відчуття щастя сумнівів не викликає, йдеться лише про певний вид доброго самовідчуття - щось на кшталт оцінки власної успішності у сьогоденні та майбутньому.

Щоденне ж відчуття щастя пов'язане з тим, наскільки вдоволені психологічні та соціальні потреби конкретної людини - а цього навряд чи комусь вдасться досягти за допомогою лише доброї зарплатні.

Недарма шостою у списку найщасливіших країн та найщасливішою в обох Америках виявилася Коста-Ріка, яка залишила позаду багатші за неї країни, як то Сполучені Штати та Канаду.

"Коста-Ріка оцінюється доволі високо за своїми соціальними та психологічними показниками", - каже Гартер.

Що ж до країн Європи, то на другому місці за рівнем щастя, опісля Данії, опинилася Фінляндія, а на третьому - Норвегія.

Найщасливішою країною Азії виявилася Нова Зеландія, а найжиттєрадіснішими африканцями - мешканці Малаві.

 

comments powered by HyperComments