Цього року від абітурієнтів вимагають не лише знань, а й фізичної витривалості

Оксана Миколюк   |  Субота, 24 липня 2010, 15:55
500 тисяч абітурієнтів (за прогнозами Міносвіти саме стільки цього року випускників шкіл стануть студентами вищих навчальних закладів) поділити на 861 вишів (за інформацією Дмитра Табачника стільки навчальних закладів «відкрили двері своїх приймальних комісій») — це трохи більше 570 абітурієнтів. Мабуть, такі розрахунки робив міністр освіти, коли скорочував удвічі — з місяця до двох тижнів — термін прийому документів до вишів. Мовляв, до 31 липня всі, хто хоче, й так встигне принести документи. А ще — менше бігатимуть поміж вишами (цього року дозволено подавати документи у 5 вишів на 3 факультети). Нехай це жарт, але з 15 липня — дня, коли розпочався прийом документів, — у вищих навчальних закладах більш менш обходиться без паніки і стовковиськ лише у невеличких вишах. Але не в тих, які мають статус національного і є рейтинговими, принаймні, в регіоні — чи це Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, чи Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого у Харкові чи Тернопільський державний медичний університет ім.І. Горбачевського.
Цього року від абітурієнтів вимагають не лише знань, а й фізичної витривалості

Вийшло так, що Дмитро Табачник вирішив дати більше приймальним комісіям часу для роботи з документами, але абітурієнтам, відповідно, обмежив час подачі документів — і в Україні створилася безпрецедентна ситуація. В ці дні в приймальних комісіях вишів — ажіотаж, якого не було ніколи. Люди займають чергу з другої ночі, а то й з вечора, при цьому постійно потрібно відмічатися (практикується перекличка), аби не втратити черги. Під час спеки втрачають свідомість, оскільки черга — по кілька тисяч осіб. При цьому діти приїжджають з батьками, тож біля престижних вузів останні дні — постійні стовпотворіння. Практично в кожному виші були випадки, коли викликали «швидку» — і для дітей, і для батьків. До того ж рідко які абітурієнти подають документи тільки в один виш на один факультет...

Пройшло кілька днів з початку прийому документі, а в Міністерстві освіти «закликали керівників вишів негайно поліпшити роботу приймальних комісій у зв’язку з надзвичайно великою кількістю вступників у перші дні вступної кампанії». У Міносвіти радять «збільшити кількість технічних працівників приймальних комісій із числа викладачів та продовжити термін прийому документів упродовж дня». Ще Дмитра Табачника хвилює громадський порядок біля вишів: Міносвіти радять ректорам вишів організувати «патрулювання студентів старших курсів». Але де в середині липня взяти студентів? І хто бажатиме в спеку робити це «патрулювання»? Хіба це не робота міліції? Хіба не можна було передбачити спеку — елементарно поцікавитися у синоптиків — і, враховуючи можливу високу температуру, яка, в принципі, завжди є такою в липні, піти назустріч людям і не скорочувати терміни прийому документів?

За інформацією Інтерфаксу, зараз у Кабінеті Міністрів готуються продовжити термін прийому документів ще на два тижні. Очевидно, що більшість абітурієнтів чекає на це розпорядження, але спека і стовпотворіння — це не єдині питання, які саме цього року турбують вступників. Громадські організації з 15 липня відслідковують процес подачі документів у 25 вишах і вже готові поділитися прикладами порушення. Так, за спостереженнями громадянської компанії «ОПОРА», найбільше нарікань — на, власне, процедуру проведення прийому документів. Також — на відмови приймати документи у тих абітурієнтів, які написали апеляційні заяви на перегляд результатів до відповідної комісії Українського центру оцінювання якості освіти за результатами ЗНО.

Є у вступній кампанії 2010 року кілька новацій, яких не було торік. Наприклад, урахування середнього балу атестата. З одного боку — це добре, оскільки учні зосереджуватимуть увагу не на кількох «потрібних» предметах, а вчитимуть всю програму, з іншого — дає можливість, як раніше, домовлятися з вчителями і директорами шкіл про оцінки й атестати. У громадянській компанії «ОПОРА» вже заявили, що цього року кількість медалістів у школах зросла.

Також, на думку громадськості, «цьогорічні абітурієнти досі не знають, які обсяги державного замовлення у ВНЗ». Активісти «ОПОРИ» вважають, що таким чином майбутні студенти позбавлені можливості зробити свідомий вибір щодо омріяного навчального закладу. «Тож, вичерпавши ліміт ВНЗ може виявитися, що кількість місць на конкретних спеціальностях, навчання на яких оплачує держава, буде меншою ніж у минулому році», — кажуть спостерігачі. До речі, як заявив перед вступною кампанією Дмитро Табачник, цього року державне замовлення суттєво збільшене на інженерно-технічні спеціальності, спеціальності у сфері природознавства, інформаційних та інноваційних технологій. Зменшено держзамовлення на економічні, юридичні та інші спеціальності. Міністр назвав тільки загальні цифри: що цього року очікується надходження за державним замовленням 84 тисячі молодших фахівців та 132 тисячі бакалаврів. І що 90% бакалаврів цього року зможуть здобувати рівень фахівця чи магістра.

1 серпня мають бути оприлюднені рейтингові списки абітурієнтів, а 10 серпня — кінцевий термін зарахування за державним замовленням. Враховуючи всі особливості вступної кампанії-2010, результати її можуть стати для вступників та їхніх батьків сюрпризом. Для когось — добрим, для когось — не дуже.

КОМЕНТАР

Петро КРАЛЮК, проректор Національного університету «Острозька академія»:

— Зараз — дуже великий наплив абітурієнтів, великі черги, люди нервуються... Не тільки в нас така ситуація, а й у багатьох інших вищих навчальних закладах. На мою думку, можна було би спростити саму процедуру подачі документів, зокрема, можна було б вивчити досвід іноземних країн. Наприклад, сусідньої Польщі, який показує, що все це можна організувати досить спрощено — завдяки електронній черзі: наскільки мені відомо, там можна зареєструватися через Інтернет і подати свої данні до того чи іншого вищого навчального закладу — аби не створювалися ці непотрібні черги. У нас великих проблем із подачею документів немає. Хіба що великий наплив був у перші дні. Річ у тім, що в нас звикли до того, що батьки мусять опікуватися дітьми й під час вступної кампанії. Як правило, батьки прибувають разом із дітьми, і через це відбувається скупчення людей. Ми фактично вже на наступний день зробили так, що документи подавали виключно абітурієнти, а батьки якщо хочуть, можуть почекати їх на подвір’ї. Інша справа, що людям доводиться чекати кілька годин у черзі.

 

comments powered by HyperComments