Вандалізм на День Незалежності

Ірина Юзик  |  Понеділок, 30 серпня 2010, 15:10
Пам’ятник воїнам-афганцям — хрест, висотою 7,6 метра, на “Лисій горі” у парку Знесіння — спиляли невідомі зловмисники саме на День Незалежності, 24 серпня. Десь в обід, 24 серпня керівництво парку “Знесіння” повідомило нам, що хрест на горі Лева дуже підпиляний, — розповів Михайло Львович. — Це виявив сторож парку, коли обходив територію. Мій заступник Микола Савицький виїхав на місце події і на підході до гори побачив, що хрест ще стоїть. Але від сильного пориву вітру буквально на його очах святиня впала...
Вандалізм на День Незалежності

Голова Львівської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Михайло Магеровський неймовірно шокований таким вандалізмом.

 „Хрест на “Лисій горі” простояв 20 років, — зазначив голова львівських афганців. — Спершу там рік стояв дерев’яний хрест, потім встановили металевий із нержавіючої сталі. Бувало, його розписували невиховані туристи, проте до цього випадку жодного разу ніхто не намагався його спиляти. За словами пана Магеровського львівська громада і міська влада завжди позитивно ставилася до святині на горі Лева.

 Не так давно афганці навіть провели успішні перемовини з можно­владцями щодо облагородження довколишньої території, відновлення оглядової площадки на горі, встановлення лавочок. “Найбільше нас здивувало і обурило те, що вандали скоїли злочин на День Незалежності, — зітхає Михайло Львович. — А ще те, що підняли руку на хрест. Можеш не любити афганців, не поважати політики Радянського Союзу, але підняти руку на християнський символ...”

 Про злочин одразу проінформували правоохоронні органи. Також голова львівських афганців підготував листа до мера, губернатора, голови облради і голови Личаківського райвідділу міліції з проханням взяти на особистий контроль розслідування і знайти винних. Сам пан Магеровський підозрює, що хрест намагалися спиляти з меркантильних мотивів: “Ми поміряли хрест, він має в довжину 7,6 метра. А ще ж є поперечина. Нас було п’ятеро чоловіків — і ми не змогли його підняти. Це багато дорогої нержавіючої сталі. Окрім того, це — труба, яку можна використати в різних господарських цілях. Не можу оцінити його вартість, проте, якби зловмисники вкрали хрест і нам би довелося встановлювати новий, не знаю, чи ми б вклалися у 1000 доларів. На щастя, хрест не вкрали, він ще з’єднується на одну п’яту зі своєю основою, відповідно забрати його з гори ми не можемо, тому його треба встановити назад якнайшвидше. Упав він доволі невдало — якщо дорізати до кінця, він впаде з кручі. Зараз ми шукаємо фірму, яка могла б виконати цю роботу. Це з технічного боку досить складно, адже жодна техніка на гору не підніметься. Збитки ми поки що не підраховували”.

 Начальник центру громадських зв’язків ГУ МВСУ у Львівській області Денис Харчук повідомив: “Хрест було підпиляно у підніжжі пилкою чи, скоріше, болгаркою, яка працювала від акумулятора. Бо шов у місці зрізу дуже рівний. На місці працювала слідчо-оперативна група. Зараз шукаємо зловмисників”.

Заступник начальника Личаківського райвідділу міліції Володимир Федина проінформував: “Слідство веде дільничний інспектор. Кримінальна справа наразі не порушена. В подальшому буде вирішено порушувати її чи ні. Чутки щодо знайдених поруч пилок — неправдиві. Зараз спиляний хрест не охороняється постійно, але час від часу поруч проїжджає патрульне авто”.

Про 24 серпня у Харкові читайте тут.

 

comments powered by HyperComments