Харківська обласна громадська організація козацтва та офіцерів запасу «Наша Воля»

Жанна Титаренко  |  Середа, 1 червня 2011, 22:23
Відносно нова організація спрямовує свої зусилля на фізичний та духовний вишкіл молоді, бере участь у громадській діяльності та відроджує давні українські традиції. У Харківській області – це єдина організація, яка тренує бойовий гопак.
Харківська обласна громадська організація козацтва та офіцерів запасу «Наша Воля»

«Справжній варті» про діяльність організації розповів виконуючий обов’язки Харківського обласного отамана Олег Борисюк.

Коли була заснована організація «Наша Воля» і хто її очолює?

– Харківська обласна громадська організація козацтва та офіцерів запасу «Наша Воля» була заснована три роки тому. Очолив її і до сьогодні очолює наш верховний отаман Чулін Валерій. Я виконую обов’язки обласного отамана, тобто багато часу присвячую праці над фізичним вишколом членства.

Було три козацькі старшини – три козака, які три роки тому вирішили створити цю організацію. Розподілили ролі таким чином – найосвідченіший став верховним отаманом, а я взяв на себе козацьку роботу. Ми тісно співпрацюємо одне з одним доповнюючи духовний і фізичний вишкіл молоді.

Є наші послідовники і в інших регіонах, тому ми маємо наміри розширювати організацію до всеукраїнського рівня.

Які заходи проводить ваша організація?

– Ми постійно діюча організація. Проводимо семінари з нашими козаками для розвитку особистості. Це знання історії, народної медицини, економічної грамоти, щоб козак був розвинений не лише фізично, а умів зареєструвати свою фірму, робити свій бізнес, щоб вони знали свою історію, бо без коріння не може бути розвитку. Це стосується не лише козацтва. Якщо підрізати коріння дерева воно теж не буде рости.

Ми військова патріотична організація, тому крім духовних вишколів проводимо фізичні вишколи козаків. Ще є практичні, тобто бойові. Це стрільби, стрибаємо з парашуту, виїздимо на козацькі вишколи, тренуємо, звичайно, бойовий гопак. Це щодо того, як ми готуємо козаків та козачок – дівчата в нас теж є.

Також проводимо громадські акції. Це вшанування пам’ятних дат. Останнє, що ми вшановували – це День народження Квітки Цісик, Шевченківські Дні, День Соборності, День Героїв.

У квітні провели масштабну акцію «Посади своє дерево». Запрошували всіх охочих. Люди зібралися і в місті Харкові, неподалік станції метро "Героїв Праці" посадили цілу алею козацьких дубів.

Які організації в українському націоналістичному середовищі Ви вважаєте своїми союзниками?

– Співпрацюємо з усіма, хто прагне долучатись до нашої справи у плані духовного і фізичного вишколу та громадської діяльності. У нас ні з ким не підписані документи про співпрацю. Найбільше співпрацюємо з Харківським осередком «Молодої Просвіти».

Яка мета організаці «Наша Воля»?

– Мета дуже проста. Ми – військово-патріотична організація. Основною метою є захист наших членів організації. А по-друге, прагнемо відроджувати той козацький рух, який раніше діяв на теренах України. Це постійна праця над собою, постійний розвиток, не лише фізичний, але й духовний.

Як Вас можуть знайти ті люди, кого зацікавить Ваша організація?

– Знайти нас зараз дуже просто. Достатньо в пошуковій системі мережі Інтернет ввести запит: «бойовий гопак місто Харків»і Ви потрапите на сайт http://gopak.at.ua. Там вміщена вся необхідна інформація.

Дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments