Євроінтеграція болгарських котів: гасло часу - Відповідальне Утримання

Понеділок, 13 травня 2013, 13:40
У листопаді 2010 року Європейська Комісія була уповноважена провадити політику відповідального володіння котами і собаками та забезпечення їх добробуту в державах Євросоюзу. Серед напрямків цієї стратегії - відповідальне утримання тварин людьми, запобігання перенаселеності тварин у Європі виключно гуманними методами, ветеринарний контроль і догляд, відповідне інформування і навчання всіх цільових груп. У Болгарії - одному з наймолодших членів Євросоюзу - першими таку політику почали реалізовувати громадські організації.
Євроінтеграція болгарських котів: гасло часу - Відповідальне Утримання

З 4 квітня 2011 року фонд „Чотири лапи” виконує єдиний у своєму роді проект масової кастрації безпритульних кішок на території Софії. „Минуло два роки і сьогодні нам уже є чим похвалитись. Так, з 4 квітня 2011 року по початок квітня цього року кастровано приблизно 2 800 кішок”, ‒ говорить член фонду д-р Марина Іванова. За її словами, з кожним місяцем збільшується не лише інтерес до проекту, але й число волонтерів. У 2011 році було кастровано 800 тварин, у минулому –понад 1 400, а з початку 2013-го вже оброблена  531 безпритульна кішка.

„У міській екосистемі популяції тварин взаємопов’язані. Якщо за наявності харчових ресурсів скорочується число безпритульних собак, то зростає кількість бездомних кішок. Їх спосіб розмноження трохи специфічніше, ніж у собак, що сприяє швидкому зростанню популяції. А там, де чисельність цих двох видів зменшується, збільшується число пацюків. Таким чином, той, хто опиняється наверху піраміди, той і починає активно розмножуватися, оскільки харчові ресурси в природі не залишаються неосвоєними. За наявності в міському середовищі такого багатства побутових відходів тварини ніколи не зникнуть ”.

Оголошення про одну з акцій в містах Болгарії

Напередодні дев’ятої ночі домашних улюбленців у Брюсселі, 21 лютого, фонд „Чотири лапи ” офіційно оголосив про створення нового сайту – CAROcat  з корисною інформацією про регулювання популяції кішок в Європі . На ґрунті спільної європейської констатації, що тварини – це „істоти, які відчувають”, CAROcat звертає увагу на проблеми, пов’язані з різко зростаючим числом безпритульних кішок у Європі. Користуючись новим сайтом, фонд захисту тварин надає наукові, юридичні і практичні інструменти всім професіоналам в цій галузі, а також приватним власникам, які бажають знати більше про утримання домашних улюбленців. Він схожий на створений три роки тому сайт про собак www.carodog.eu, на якому розкриваються улюблені теми, пов’язані з собаками та їх відповідальним утриманням в хатніх умовах у Європі. Сайт корисний і для тих, хто хоче мандрувати по світу разом зі своїм домашним  улюбленцем:

„Крім популяризації законодавчих заходів ЄС, одна з цілей сайту – показати позитивну практику розв’язання проблеми з безпритульними кішками, ‒ говорить експерт фонду Явор Генчев. – На відміну від собак, проблема з безпритульними кішками стосується всієї Європи. Так, наприклад, за деякими даними в Швейцарії понад 40 тисяч кішок-бродяг. У Німеччині лише в порту Гамбурга цих безпритульних милих створінь приблизно 30 тисяч. Мета сайту ‒ популяризувати успішну практику країн Західної Європи, а чому б і не таких держав як Болгарія, адже у нас теж є добрі результати. Сподіваємось, що проект, який  стартував два роки тому, охопить і інші міста, крім Софії. Головне, щоб і політики прислухались до тих, хто опікується проблемами безпритульних тварин. Саме такою і є одна із задач сайту –донести інформацію не лише звичайним громадянам, але і політикам. Активні політики потребують такої інформації. А ті, хто не хоче нічого робити, скільки корисної інформації їм не давай, навіть за фінансової допомоги, так нічого і не зроблять”.

Ранковий контроль відповідального утримання

Саме така багаторічна бездіяльність відповідальних органів часто сприяє самосуду над безпритульними тваринами, попереджає Явор Гечев. У Болгарії протягом п’яти років не проявлялось політичної волі в застосуванні чинних законодавчих норм про скорочення числа бродячих собак і кішок. И все ж радує той факт, що на відміну від політиків, ставлення болгар до бездомних тварин змінилось на краще. Це демонструє і аналіз Інституту соціальних досліджень та маркетингу МБМД, підготовлений на замовлення фонду „Чотири лапи”:

„Результати дуже цікаві. Вони показують, що  ¾  людей виступають за гуманне вирішення цієї проблеми. В попередньому дослідженні, проведеному чотири роки тому, їх було 2/3. Сьогодні близько 40 % болгар безапеляційно підтримують програми з кастрації тварин, які включають також лікування гельмінтозу і наступне повернення їх до звичного середовища. Крім того, 37 % анкетованих підтримують ідею утримання тварин у муніципальних притулках. Саме такий захід і передбачений нашим законодавством, тобто після того як блокується народжуваність, тварини, згідно закону, будуть утримуватись в притулках. Нас ці дані дуже радують, бо показують, що наше суспільство дозріло вже для подібних заходів. П’ять років тому, коли був прийнятий Закон про захист тварин, такі заходи сприймались неоднозначно. Подекуди до цих пір вважають, що це дурний закон, який не призведе ні до чого доброго. Приємно, одначе, що політичні сили зрозуміли смисл цього закону і заходів, які ми посиленно пропагуємо”.

comments powered by HyperComments