Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК), всеукраїнський осередок

Субота, 25 червня 2011, 23:13
Організація бере свій початок від партії Конгресу Українських Націоналістів та сповідує українську націоналістичну ідеологію. Основною метою діяльності МНК є вишкіл молоді.
Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК), всеукраїнський осередок

Орґанізація бере свій початок від партії Конресу Українських Націоналістів та сповідує українську націоналістичну ідеолоґію. Основною метою діяльности МНК є вишкіл молоди. Про неї нам розкаже Голова МНК Сергій Кузан, харківець за походженням.

Яка мета діяльности орґанізації?

– Це вишкіл молоди та закладення базових націоналістичних принципів, з якими вони мають іти по життю. Зокрема, розуміння того, що ти є громадянином і за цю країну несеш відповідальність, в тому числі свою.

Обов’язково маємо за мету пояснити, особливо на Східних теренах України, чим відрізняється український націоналізм від шовінізму і нацизму. Але ця проблема також існує і в центральних та західних областях України.

Підтримуємо ідею об’єднаної України, оскільки шлях до вільного Львова лежить через вільний Київ і Харків, Донецьк, Крим та інші терени.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в українському націоналістичному середовищі?

– Основних союзників бачимо серед свого членства, серед наших прихильників та молодих людей, які долучаються до роботи організації, можуть допомогти з роздачею листівок, поширенням газети «Терен», яку видає МНК, підготовкою та участю в акціях тощо.

Коли був заснований Молодіжний Націоналістичний Конгрес на всеукраїнському рівні?

– 10 лютого 2001 року. До цього організація мала назву Молодіжний Конгрес Українських Націоналістів. Це була припартійна організація при Конгресі Українських Націоналістів. Але з 2001 року на цій базі ми розпочали створювати молодіжну організацію, тому що партійна і громадська діяльність має різні пріоритети. Врешті-решт вирішили сконцентруватися на роботі з молоддю і на такій щирій громадській діяльності. Щирій, тому що ми не отримуємо ніяких політичних дивідендів і не гарантуємо цим для себе якісь місця в списку. Працюємо виключно на ідеї і на втілення тих завдань у які віримо. Гадаю, що у такий спосіб можна побудувати більш чесну і відверту організацію. А молодь, за визначенням, є максимально чеснішою і відвертішою за старше покоління.

Хто очолював організацію на всеукраїнському рівні і хто зараз очолює?

– Спочатку МНК очолював відомий публіцист Віктор Рог. З 2002 року очолив Олег Медуниця. Своїм авторитетом та організаторськими здібностями він поставив організацію на високий рівень. Потім очолив Ярослав Ілляш (до цього він очолював секретаріат МНК). З 10 лютого 2011 року очолюю МНК я – Сергій Кузан.
- Дуже хотілося би дізнатися - чи сумуєте Ви за Харковом та як ідуть справи у харківському осередку без Вас. Яке становище у всеукраїнському МНК та у харківському на даний момент?
- Спершу я хочу сказати, що так, дійсно, - дуже сумую я за Харківським осередком МНК. Скільки от уже - рік чи півтора роки ми переїхали до Києва з моєю дружиною Оксаною, яка теж член МНК. Досі вона не звиклася із цією думкою.
- Вона теж із Харкова?
- Так. Ми справді дуже сумуємо та постійно намагаємося приїхати. А щодо становища у Харківському МНК - то тут уже маю дивитися не на свою орґанізацію безпосередньо, а як на частинку своєї орґанізації всеукраїнської. Хочу сказати, що з'явились нові хлопці, нещодавно вони взяли участь у великому міжнародному змаганні з пейнтболу - великий був турнір. Вчаться хлопці стріляти - напевно до чогось готуються (весело сміємося - І.А.).
- Яке місце зайняли на змаганні?
- Там якась складна система. Не по людях ґрадація, а по командах (очевидно МНКівці брали участь не як окрема команда своєї орґанізації - І.А.). Там виконання своїх місій. Великі змагання, на 900 осіб - були представники з Росії, із Молдови, ще з якихось країн. На закинутій ракетній базі проходили ці змагання. Тому хочу сказати, що осередок динамічно розвивається. З'явилися студенти, молоді викладачі Юракадемії, ті люди, які в подальшому (як я розраховую), будуть писати закони для цієї держави. Приємно зокрема те, що моя рідна Юракадемія, яку я сам закінчував, як раз дає орґанізації юридичнно компетентних членів.
Ну а що стосується справ на всеукраїнському рівні, то можливо це дається взнаки така ситуація у державі, що іде певний натиск на громадянські права та свободи. У нас з'явилися нові осередки у тих місцях, де раніше їх не було. Ну зокрема це райони Луганської области, сам Луганськ, Стаханів, Алчевськ. Це Схід України, який гостріше відчуває на собі тиск та несправедливість, які зараз відбуваються у державі. Але найголовніше, що це люди, які готові змінювати ситуацію.
- Тобто МНК зараз розширюється, справи ідуть гарно.
- Я не скажу, що справи ідуть гарно, тому що справи ідуть гарно в орґанізації, коли держава дослухається до молодіжної політики, коли іде розвиток і тісна співпраця задля впровадження молодіжної політики. Поки ми розвиваємося всупереч, а не завдяки.
- А яка чисельність МНК? Взагалі та у найбільших орґанізаціях?
- Я зараз спробую відповісти... Насправді чисельність МНК є дуже невеликою. Дійсних членів МНК всього навсього буквально кілька сотень людей. Але в МНК існує досить чітка ґрадація, яка взята з Орґанізації Українських Націоналістів. Для того, щоби стати дійсним членом Молодіжного Націоналістичного Конґресу, треба пройти певні етапи. Це рівень від прихильника (коли людина говорить: "я хочу з Вами бути, ось моя анкета, ось мої вміння і я готовий долучатись до акцій", це найнижчий рівень, це прихильник). Коли людина виконує певний кандидатський мінімум - тобто відвідування зборів, це участь в орґанізаційних заходах, це відбуття вишколу нульового рівня (у нас є своя вишкільна система), людина стає вже кандидатом у члени. І тільки після того, як кандидат виконує ряд вишколів, демонструє знання декалоґу, 12ти прикмет, 44х правил, базові знання з історії, базове орієнтування у політичних науках, вона має право претендувати на статут дійсного члена. Тому говорити про те, яке членство в МНК - можна по різному. За данними, які ми надсилали до міністерства - 2135, якщо я не помиляюся.
- І скільки наприклад, у Харкові та Києві?
- Орієнтовно у Києві близько 70-ти осіб, у Харкові - менше, це близька 20-ти осіб.

Чи в усіх областях України є осередки МНК?

– Ні. Для того, щоб набути статусу обласного осередку МНК у нас треба проти доволі складну процедуру. Тут недостатньо однієї заяви та кілька людей навколо себе. У нас є різні градації набуття членства МНК і відповідно створення осередків. Але контактні особи, тобто люди, які на місцях виконують наші доручення є в усіх областях.
- Ясно дякую. Ви говорили про те, що справи ідуть нормально, коли держава сприяє. На жаль, у нашій державі цього немає. Але чи у Вас є хоча би зв'язки із тими, хто займає якусь посаду, прагне владу здобути, із політичними партіями?
- Співпраця у нас на індивідуальному рівні. Я, взагалі, почну з того, що МНК співпрацює з усима. Ми готові співпрацювати і з чортом лисим, якщо це буде корисно для нашої справи. Тому МНК абсолютно нормально ставиться до партій дуже різних, якщо ці партії підтримують у своїх заходах нашу ідеолоґію та їхня діяльність слідує національним принципам. Ну а з політиками як ми співпрацюємо - щойно я повернувся з акції, яка була орґанізована Олександром Данилюком. Це ще не політик, але знаний громадський діяч. Був табір "Повстанська Ватра" - це щорічний захід наш, на котрий ми всих запрошуємо. Так туди приїжджав Андрій Парубій, народний депутат України. Там у силу того, що від'їжджає до Австрії не був, але мав бути Олександр Сич (голова Івано-Франківської "Свободи").
- Тобто простіше сказати, з ким Ви не співпрацюєте.
- Ну радше так. Ми співпрацюємо з особистостями, а не з якимись політичними партіями. Ми не є припартійною орґанізацією і у нас немає будь-якого фінансування або керівництва, спільного з партіями. І тим, що ми самі для себе шукаємо шляхи, самі шукаємо стратеґію дій - це є цінність, якою ми дуже дорожимо.
- Це дуже приємно, тому що зараз політика дуже часто роз'єднує, а не об'єднує, як вона мусить це робити. Скажіть будь ласка - у Вас крім громадської та політичної діяльности тут або в осередках - є якась культурна або просвітницька діяльність, можливо та, яка зорієнтована на ще не підготовлену молодь?
- Звичайно. Взагалі вся наша діяльність ділиться на певні рівні. Найяскравіше - я це на прикладі таборів покажу. Є табори нульового рівня. Ось цей табір, на котрий всі приїжджають - "Повстанська ватра" - табір "джамберів", туди може будь-хто без ніякої фізичної підготовки або спеціальних вмінь та навиків прийти, поспілкуватися з цікавими людьми, послухати цікаві лекції, зайнятись спортом (зокрема там буде і пейнтбол, і спортивне реґбі, і футбол) - тобто цікаві речі. І це заходи для молоди, яка не має зовсим ніякого уявлення ні про партії, ні про рухи, вона хоче добре відпочити і відпочити з користю - отримати для себе якісь знання та якісь навики. Є табори першого рівня. Це вже наше членство (наше дійсне членство) проходить спеціальні випробовування - фізичні, інтелектуальні, психолоґічні навантаження. Є табори другого рівня - це для нашого провідного членства, там уже більш теоретичні знання, більш фахові - необхідня для розвитку і орґанізації, і України. Ми говоримо, що будуємо ту орґанізацію, якою хочемо бачити Україну. І для того, щоб її побудувати - вишкіл та виховання членства є невід'ємною частиною діяльности нашої орґанізації. Також ми орґанізовуємо реґулярні кіноклуби, на котрі приходять люди та відкривають для себе невідомі сторінки національно-визвольної боротьби. Там люди не тільки дивляться фільми, а можуть і поспілкуватися, попити чаю. У нас є дуже багато подібних речій - от Андріївські вечорниці проходять. Там збирається молодь, яка хоче підтримувати традиції - вдягається у вишиванки, готує калиту. Традиції втілюються не тими старенькими, що їх пам'ятають, а молоддю, тими людьми, що вже по-новому мислять. Те, що вони в іншому часі виросли, але люблять і підтримють ці традиції, оце, я гадаю - найцінніше.
- То будь-яка людина, яка завітає до Вас, може розраховувати на цікаве та пізнавальне проведення часу і будь-хто, хто до МНК вступить - може розраховувати на особистий розвиток.
- Звичайно, для цього ми й існуємо.
- На жаль, зараз цього дуже бракує багатьом орґанізаціям. Я дуже радий, що у Вас все так, я Вам дуже вдячний за інтерв'ю, хай щастить.
- Дякую і Вам!.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments