Організація Українських Націоналістів (ОУН-м), харківський осередок

Жанна Титаренко  |  Субота, 24 квітня 2010, 18:35
В організованому вигляді ОУН(м) існує в Харкові не так уже й давно. Тим не менш, її активне членство відіграє помітну роль на політичній мапі регіону. Про це та інше, я розмовляла з провідником ОУН(м) Миколою Старуновим.
Організація Українських Націоналістів (ОУН-м), харківський осередок

Коли була заснована організація ОУН(м) на всеукраїнському і регіональному рівні?

 - На всеукраїнському рівні ОУН була заснована понад 81 рік тому на Віденському конгресі, що відбувався з 28 січня до 3 лютого у 1929 році. Регіональна структура в Харкові існує близько 5 років.

Хто очолює громадську організацію ОУН(м) на всеукраїнському і місцевому рівнях?

 - Першим головою ОУН став полковник Євген Коновалець. Після його трагічної загибелі від рук агента НКВД 23 травня 1938 року, організацію очолив Андрій Мельник. Зараз ОУН зареєстрована в Україні як громадська організація, і її очолює Микола Плав’юк.

Микола Старунов був обраний міським провідником у травні 2008 року.

Стосовно обласної філії ОУН, то її на початках очолював пан Слюсарєв. Цю посаду передав Володимиру Федоровичу Коваленко, який до того ж очолює обласну організацію “Українська родина”
 

Кого Ви вважаєте союзниками в національному середовищі

 - Союзниками у національному середовищі є КУН і, звичайно ж, і ВО“Свобода”. Також співпрацюємо з іншими націонал-демократичними та націоналістичними партіями та організаціями.

Які заходи проводила організація ОУН(м)?

 - Одним з найцікавіших заходів які ми провели, було відзначення дня корінних народів, на початку серпня 2008 року.
Ми влаштували ходу, з гаслами на захист корінної української нації, віддали наші звернення до міської влади, пройшли до пам’ятника Шевченку і там влаштували мітинг.

3 лютого 2009 року ми долучилися до обласної організації КУН щодо відзначення 80 річчя створення ОУН. Спочатку було проведено мітинг біля пам’ятника Тарасу Шевченку, а згодом у прес-центрі “Майдан Свободи” відбувся круглий стіл на цю ж тему за участі провідних істориків краю, а також голови обласної управи Братства ОУН-УПА В. Столяркова.  

Згодом місцева ОУН також долучилася до проведення круглого столу у прес-центрі “Майдан Свободи” 29 травня 2009 року. Зі Львова було запрошено відомого науковця, етнополітолога Романа Кіся, який є автором багатьох книжок, зокрема, “Фінал третього Риму” та “Осторонь Азіопи”, а також інших праць. Також ми запрошували Ларису Масенко, професора Києво-Могилянської академії, яка займається мовними (соціолінгвістичними) питаннями.

Завжди беремо участь в усіх заходах, пов’язаних з визначними датами української історії. Зокрема, 5 березня цього року взяли участь у панахиді за загиблим 60 років тому Романом Шухевичем.

Які програмові засади Вашої організації?

 - Ми вважаємо, що є загроза Україні, для корінної нації, саме українського етносу, що безперервно йде ніким неоголошена війна, але така, що не припиняється. Наші засади є традиційними, націоналістичними, і вони не змінилися в період історичного розвитку нашої організації.

Що Ви хотіли б додати від себе?

 - ОУН має всеукраїнський тижневик “Українське слово”, який доносить до своїх читачів по всій Україні націоналістичну ідеологію та сприяє поширенню національної ідеї серед громадян України.

Дякую за змістовну розмову.

 

comments powered by HyperComments