Конгрес Української Інтелігенції (КУІН), харківська обласна організація

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 31 травня 2010, 20:58
Не часто випадає, що хоч і місцеву, але чисельну організацію очолює жінка. Саме з очільницею ХОО КУІН Ніною Виноградською-Якимчук "Варта" поспілкувалась.
Конгрес Української Інтелігенції (КУІН), харківська обласна організація

Коли був заснований Конгрес Української Інтелігенції на всеукраїнському та місцевому рівнях?

 - КУІН було засновано на всеукраїнському рівні у 1996 році, того ж року утворився і харківський осередок. Взагалі, практично одночасно в усіх областях були створені осередки КУІН.

Іван Драч і зараз керує цією організацією. Звичайно, тоді такий був час, що все було на підйомі. І членами цієї організації якраз є багато письменників, інтелігентних людей тощо.

Хто очолює ХОО КУІН?

 - Я очолюю місцеву КУІН з 2005року. До мене очолював організацію Белебеха Іван Олексійович. Професор, письменник, заслужений працівник освіти України. Дуже відома людина в Україні і Харкові, він, до речі, вчитель Віктора Ющенка, навчав його в тернопільському університеті.

КУІН об’єднує різні верстви української інтелігенції - вчених, викладачів, лікарів, митців тощо. Вони знають, що і як робити, бо ці люди навчені нашим непростим життям. Саме тому в нас велика організація, у кожному районі є осередок. Є осередки і в закладах, школах, інститутах тощо.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в національному середовищі?

Безумовно, Україна має багато патріотів, серед них чимало визначних людей. Приміром, Дмитро Павличко, людина яка і зараз підіймає та будить Україну. Це якраз те, що потрібно в наш час. І хоч він та його соратники вже літні люди, які пройшли все в цьому житті, тим не менш, вони залишаються на вістрі часу, Дмитро Павличко, Іван Драч, Володимир Яворівський тощо.

Ми підтримуємо всі українські організації, які є патріотично налаштованими. КУІН разом з ними бореться за те, щоби виховувати українських дітей в українському дусі, щоби все у нас було українським, щоб кожна людина української нації могла мати все необхідне для нормального повноцінного життя.

Які заходи проводила та проводить місцева організація КУІН?

- Здебільшого, ми брали і беремо участь у різних всеукраїнських політичних та громадських заходах. Це також і фестивалі, і конкурси, участь нашого членства у різноманітних журі.

Два роки тому були президентські слухання. 15 членів ХОО КУІН їздили до Києва, де ми виступили з пропозиціями в плані розбудови нашої держави. КУІН подав 33 пропозиції, після кожної були овації, їх затвердили, тому, що ми дуже глибоко підійшли до того, як і що треба зробити. На слуханнях йшлося про все, і про освіту, і про дитину, про виховання, про мораль, про захист дисертацій тощо. Йшлося і про те, хто повинен викладати і якою мовою. Були пропозиції вчити іноземних студентів українською мовою, і таким чином, це призведе до поширення української мови у світі.

КУІН постійно виходить з пропозиціями до владних чинників про проведення патріотичного виховання в навчальних закладах, маємо щотижня проводити один урок, на якому розповідати дітям, що таке є Україна, яка це держава, чому цю державу виборювали покоління українців, яке місце має посісти Україна у світі. Щоб кожна дитина змалечку розуміла, що ніколи не можна підняти руку на прапор України тощо.

Які є засадничі принципи Вашої організації?

- Ми стоїмо на принципах забезпечення тяглості української нації, аби всі її здобутки та непроминущі цінності переходили до наступних поколінь. І тут, головним чинником є вчитель, науковець тощо.

КУІН підтримує всі заходи, які сприяють розбудові України, працюють на збереження, відродження та всебічний розвиток ідентичності української нації.
   
Дякую Вам за розмову.
 

comments powered by HyperComments