Народний Рух України, харківська крайова організація

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 7 червня 2010, 19:45
Сучасний політичний правий спектр України взагалі і Харківщини, зокрема, неможливо уявити без Народного Руху України, який за два десятиріччя свого існування зробив значний внесок в утворення та розбудову Української держави, яка, тим не менш, ще остаточно не відбулася. Серед тих, хто це розуміє, і Олександр Денисов, нинішній голова ХКО НРУ. Саме він і розповів "Справжній варті" про поточну ситуацію в крайовій організації.
Народний Рух України, харківська крайова організація

Коли був заснований Народний Рух України на всеукраїнському та місцевому рівні?

- 8 вересня 1989 року була заснована громадська організація “Народний Рух України за Перебудову”. Потім у 1992 році, після виборів першого президента України, ця громадська організація стала політичною партією. З того часу політична партія “Народний Рух України” постійно існує на політичній мапі нашої країни. Харківська обласна організація НРУ утворилася однією з перших в України того ж 1989 року, спочатку була львівська, тернопільська, а потім наша.  

Хто очолює харківський осередок Народного Руху України?

 - Я вступив до Руху ще в 1992 року, крайову організацію якого очолював відомий в Україні правозахисник Генріх Алтунян, який був декілька разів репресований за совєтськиих часів. Після нього ХКО НРУ очолив Семенченко Анатолій Олексійович, і керував нею до жовтня 2009 року, після чого залишив нашу партію через ідеологічні розбіжності. Було обрано тимчасове керівництво (організаційний комітет) ХКО НРУ, який підготував обласну конференцію, і на цій звітно-виборчій конференції 11 квітня 2010 року мене було обрано головою обласної (крайової) організації.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в українському національному середовищі?

 - Всіх тих, хто поважає і любить Україну і бачить її як самостійну і незалежну державу, всіх, хто хоче добра Україні. Отже, всі наші союзники на Слобожанщині і по Україні – це всі національні патріотичні організації, партії, рухи. Всі дійсно демократичні партії, крім антиукраїнських тобто регіонів, комуністів, вітренківців, морозівців тощо.

Які заходи проводила Ваша організація?

 - Мені легше було б розповісти про безпосередньо мою діяльність у Боровій. Я очолював Борівську районну організацію з 1999 року. В 2000 року так сталося, що мені та моїм одно партійцям вдалося встановити пам’ятний знак до Дня проголошення Незалежності України, перший у Харківській області та й, мабуть, перший в усій Україні. Мені влада дозволила це зробити, виділили місце в обмін на те, щоб я не намагався знести їхній пам’ятник Лєніну. Щоб залишив у спокої, бо я пройшов усі інстанції, навіть до тодішнього міністра культури Богдана Ступки. Мені дали відповідь, що це історичний пам’ятник і таке інше. Я погрожував, що темної ночі зніму його і переставлю в двір голови комуністів Борівського району.

Тож, встановили цей невеличкий пам’ятний знак своїми власними силами та коштом. Я до речі, колишній художник монументарист. Дружина в мене теж художник портретист, допомагала нам всім з цим пам’ятним знаком. І всім патріотам України в Боровій є тепер де відзначати національні свята і не лише. Тепер туди приходить молодь, коли весілля грають, то квіти туди приносять, звісно ж ті, хто є свідомі українці.

Також ми беремо участь в усіх національних заходах, що проводились і проводяться у Харківській області.

Які політичні, програмові та інші засади має Народний Рух України?

- Наші програмові засади широко відомі в Україні. А на поточний момент у нас одна програма - захистити Україну від Януковича та його поплічників. Я вважаю, що ця влада рідному для них поняттю “бєспрєдєл” надала значення демократії.  

Дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments