Українська Національна Асамблея-Українська Народна Самооборона (УНА-УНСО), харківський осередок

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 13 серпня 2010, 21:28
На політичній мапі регіону та цілої країни завжди помітне місце займала та займає Українська Національна Асамблея, більше відома як УНА-УНСО.
Українська Національна Асамблея-Українська Народна Самооборона (УНА-УНСО), харківський осередок

На всеукраїнському рівні УНА-УНСО очолює видатний український діяч, син легендарного командарма УПА Романа Шухевича Юрій Шухевич  

Стосовно керівництва місцевої філії УНА-УНСО, то її очолювали різні діячі, зокрема, Володимир Струков, Борис Дороднов та інші. Найбільшої потуги та популярності в Харкові місцева організація УНА-УНСО досягла в середині 90-х років минулого сторіччя, коли її очолював Олесь Бабій (уродженець міста Рівного). До речі, його заступником був відомий представник УНА-УНСО, нині голова Київської міської організації УНА-УНСО Ігор «Тополя» Мазур (на фото). Зараз харківський обласний осередок очолює Ігор Каменюк.

За час діяльності УНА-УНСО на Слобожанщині було проведено низку заходів, зокрема на допомогу страйкарям-підприємцям Центрального ринку.

Добровольці УНА-УНСО, в тому числі й харківського осередку, брали участь у бойових діях в багатьох гарячих точках колишнього Совєтського союзу. Багато хто був відзначений бойовими нагородами тих держав. Один з них і харків’янин Олег Челнов. Він був нагороджений вищим орденом Чеченської республіки Ічкерії “Честь Нації” (посмертно), і його іменем була названа одна з вулиць Грозного.

У 1996 році на довибори до Верховної Ради в одному із харківських округів брав участь відомий правозахисник, тодішній голова політичної референтури УНА Анатолій Лупиніс, який у свій час був легендою правозахисного руху в Україні.

У 1996 році на десятиріччя Чорнобильської трагедії члени УНА-УНСО брали участь в акції протесту Білоруської опозиції. Семеро учасників тієї акції було заарештовано, і вони відбули різні строки покарання у білоруських в’язницях. Двоє з них харків’яни Сергій Потапов і Андрій Дригайло.

У 1997 році деякі представники УНА-УНСО спромоглися потрапити до районних рад міста Харкова.

30 червня цього року відбувся ювілейний з’їзд УНА присвячений 20 річчю створення партії. На ньому були присутні і делегати від Харківщини.

УНА-УНСО особливо не вбачала і не вбачає в інших національних утвореннях своїх безпосередніх союзників, вважаючи їх загалом бездієвими.  

За час своєї діяльності УНА-УНСО надала поштовх новій філософії українського націоналізму, що не завжди збігалася з традиційними націоналістичними засадами. Деякі епатажні заходи та акції не завжди і не у всіх знаходили розуміння та підтримки.

Чого варта хоча б ідея українського імперіалізму з лозунгом “Від Сяну до Сяну”. Тим не менш, Українська Національна Асамблея завжди вела перед щодо заходів та дій, спрямованих на утвердження Української держави у світі.

comments powered by HyperComments