Різдвяна проповідь Архієпископа Ігоря (Ісіченко)

Ліна Кажан  |  Неділя, 9 січня 2011, 21:08
Владика Ігор пояснив Євангельську історію та провів паралель між нашим часом та давниною.

Під час Святої Літургії Владика Ігор звернувся до всіх православних вірян. Він розповів про те, як 2011 років тому над містом Віфлеємом з`явилася нова зірка. Сяйво від неї було таким яскравим, що навіть у інших країнах люди мали можливість побачити її у небі. Волхви (або, за іншим перекладом, мудреці чи царі) згадали про давнє пророцтво. Згідно йому в цей день мав народитися цар юдейський. Отже кожен з них вирішив знайти немовля та вклонитися йому. Волхви взяли з собою коштовні подарунки – золото, смирну та ладан. Довгий путь пройшли мудреці поки не дісталися Віфлеєму. Одразу було вирішено піти до палацу царя Ірода.

Підступний цар хитрістю вивідав у гостей причину їхнього візиту. Ірод запевнив, що сам бажає піти вклонитися цареві-немовляті. Волхви не змогли розповісти про точне місце перебування дитини. Ірод замислився. Він проводив гостей і покликав своїх воїнів. Було віддано наказ: вбити всіх немовлят у тій місцевості. До кожної хати заходили люди царя та нещадно вбивали маленьких дітей. Уцілів тільки один Ісус Христос.

Ісус народився у вертепі. Марія та Йосип поклали Його в ясла. Там і знайшли немовля Ісуса волхви. Вони віддали свої дари та віддали шану Христу.

Архієпископ Ігор пояснив Євангельську історію. Владика провів паралель між нашим часом та давниною. Він закликав парафіян порівняти себе з цими персонажами. Волхви прийшли з далеких чужоземних країн. Вони розшукали Ісуса Христа та вшанували його як Царя та Спасителя. Ірод мешкав неподалік від місця народження Сина Божого. Заздрість та злоба засліпили Ірода. Він подумав, що може втратити трон. Він так жадав влади та багатства, що пішов на вбивство дітей.

Далі Владика Ігор задав питання про те, що для кожного з нас головне в житті. Чи Бог знаходиться у наших серцях на першому місці? А може нам потрібні гроші та популярність? Як часто ми поступаємося моральними принципами для того, щоб сподобатися нашим знайомим? Яке значення має для кожного з нас Різдво Господа Ісуса Христа?

Після проповіді Архієпископ зачитав листа від православних християн з Єгипту. Вони привітали усіх харків`ян зі святом. Наприкінці послання наші єгипетські брати та сестри прохали молитися за них.


«…Тиха ніч, свята ніч!
Зірка сяє ясна,
Потішає серця,
Величає Христа.
Дитя Святе, як зоря,
Світи нам, зоре ясна!»

 

comments powered by HyperComments