Дощ напередодні Зелених свят – на щастя!

Ольга Собко  |  Субота, 11 червня 2011, 12:18
12 червня православні християни відзначатимуть День Святої Трійці або як ще кажуть Зелені свята. В День Святої Трійці в харківських храмах пройдуть святкові богослужіння.
Дощ напередодні Зелених свят – на щастя!

А що це за свято? Хочеться розповісти трішечки про нього, адже йдучи до церкви ми не завжди знаємо що святкуємо.

Дуже складно усвідомити до кінця таїну Святої Трійці, яка є Богом Єдиним за суттю своєю і водночас Троїчним в Образах: Отець, Син і Дух.

В Україні свято Трійці тісно переплелося з язичницькими віруваннями і традиціями. Тиждень перед Трійцею називається "зеленим", "клечальним" або ж "русальним", а три останні дні цього тижня і три перші дні троїцького тижня називаються Зеленими Святами. Зелений тиждень починається з четверга. Колись у цей день дівчата йшли в поле чи ліс і там "завивали вінки - на всі святки".

Напередодні дня Святої Трійці, в суботу рано, до схід сонця дівчата і молодиці йшли на левади або в поле рвати запашне зілля: чебрець, полин, любисток, канупер, татарське зілля. Увечері заквітчували свої хати зеленим гіллям клену, липи, ясеня та осики, а перед дверима будівель, на воротах, а також біля хлівів ставили гілля осики.

А ще в Україні існував звичай - у день П'ятдесятниці після літургії йти хресним ходом до криниць і кропити їх свяченою водою, а загалом і сільські будівлі.

У русалчин тиждень ніхто не відважується купатися в річці, а в четвер, за давніми віруваннями, не можна працювати, щоб не розгнівити русалок, бо інакше вони попсують домашню худобу, птицю і все господарство. А ще в цей день дівчата ходили таємно в ліс, маючи при собі полин та любисток, бо цього зілля бояться русалки, і там кидали завиті вінки русалкам, щоб ті насилали їм багато женихів.

Традиції відзначення Трійці в Україні дуже ясраві різноманітні та романтичні.

comments powered by HyperComments