У Харкова тепер є свій письменницький альманах

Юлія Гуш  |  Неділя, 10 листопада 2013, 13:00
8 листопада в приміщенні Спілки письменників України відбулась презентація альманаху «Квартали». Модерував захід критик та літературознавець Володимир Брюгген.
У Харкова тепер є свій письменницький альманах

«Ми вирішили, що Харків потребує якоїсь постійної літературної трибуни, – розповів пан Брюгген, – яка була б центром культурного життя нашого міста. Тим більше, нам потрібне видання, яке було б вільною трибуною для харківських авторів – поетів, прозаїків, критиків та сатириків. Для авторів всіх жанрів мистецтва слова. Таким був наш задум. Таким було бажання людей, котрі взялися за це діло. Підготовка, збір матеріалів, редагування – все це робилося на громадських засадах».

На сьогоднішній день вийшло всього два примірника «Кварталів», один за 2012, інший – за 2013 рік. Весь творчий доробок альманаху розділений на рубрики «Поезія», «Проза», «Переклади», «Критика» та «Есеїстика». Рубрика «Драматургія» наявна в першому примірнику і в подальшому буде з’являтися через раз. За словами пана Брюггена, в «Кварталах», як в серйозному літературному виданні, представлені всі основні жанри писемної творчості.

Володимир Брюгген

«Ми вперше за багато років бачимо певний зріз нашої творчої роботи, – поділився думкою поет, прозаїк та драматург Леонід Тома, – я сьогодні з великим задоволення прочитав твори наших провідних прозаїків. Мене приємно вразили прозові твори Бойка та Борщової. Мене вразив Іван Маслов зі своїм прекрасним твором «Родіна». Я вже не кажу про поетів... У цьому всьому я побачив дзеркало, яке перед нами поставили. І в цьому дзеркалі ми самі. Які ми є – такими воно нас відображає. Тому не треба ображатися на це дзеркало та тих, хто його перед нами поставив».

Леонід Тома

За допомогою «Кварталів» автори прагнуть відновити давню харківську традицію літературної періодики, без якої важко уявити українську літературу останніх кількох століть. Ця традиція, як раніше, повинна стати невід’ємною частиною культурного життя Харкова.

В'ячеслав Романовський

comments powered by HyperComments