Харків’яни самотужки працюють над збором матеріалів про місцевих українських поетів

Жанна Титаренко  |  Середа, 7 липня 2010, 11:52
Культурно-мовний клуб “Апостроф” 6 липня провів вечір поезії досить відомого харківського поета Роберта Третьякова. На захід був запрошений письменник і гуморист Анатолій Перерва. Він особисто знав пана Роберта і зміг добре доповнити розповідь про його життєвий і творчий шлях. Крім того, Анатолій Перерва почитав свої нові, ніде неопубліковані вірші, а харківський бард Микола Воловик виконав кілька пісень на слова пана Анатолія.
Харків’яни самотужки працюють над збором матеріалів про місцевих українських поетів

Члени україномовного клубу “Апостроф” наголосили на тому, що пошук інформації про маловідомих (для широкого російськомовного загалу) українських письменників та поетів значно ускладнюється через повну відсутність матеріалів у бібліотеках міста. Але все ж таки залишилися деякі книги в приватних колекціях, магазинах та Інтернеті, і ті люди, які особисто знали Роберта Третьякова, тому вдалося зібрати чимало його віршів і повну біографію.

Як виявилося, цей письменник народився в Росії, але під час війни він перебував на території України, де місцеві мешканці значно допомагали його сім’ї. Роберт іще з дитинства почав писати вірші українською мовою, а згодом вивчив її досконало і залишився у Харкові. Звісно, що Східні терени в той час, як і зараз були дуже зросійщені, тому письменник втратив багато своїх читачів, визнання і прихильність влади. Все це добре усвідомлювалося, і тому Роберт Третьяков часто відчував обурення і злість, але поет розумів, що це не є добре і тому намагався писати так, щоб жодна крапля цих негативних емоцій не впала на його рядки. Та на жаль, смуток приховувати було вкрай важко.

Ось наприклад його поетичне бачення кохання:

“У кожнім серці – власні грінвічі
Крізь них проходять в низці днів
З’єднавши міцно південь з північчю
Меридіани почуттів

Його чутливістю наповнені
Вони багаті на красу
Як струни високо настроєні
Бринять від дотику часу

А то шугають блискавицею
Ввібравши лагідність і гнів
Як сурми живлені різницею
В потенціалах полюсів

У кожнім серці – різні грінвічі
Але поклавшись на талан,
Так легко схибити увічнивши
Неголовний меридіан

Який іде з сумлінням в злагоді
Крізь свій маленький острівець
І нехтує архіпелагами
І стратосферою сердець

Це щира та страшна омана
Бо ті, що прийдуть після нас,
По хибному меридіану
Не зможуть вивірити час.”

Решта віршів є дуже зворушливими, але в той же час у них відчувається сильний смуток, біль і тривога.

Очільниця культурно-мовного клубу “Апосторф” Лариса Вировець також організувала теплу зустріч з харківським письменником Анатолієм Перервою. Він доповнив розповіді про життєвий і творчий шлях Роберта Третьякова та почитав свої власні вірші. Крім того, харківський бард Микола Воловик виконав пісні на слова пана Анатолія.

Наприкінці заходу своїми поетичними здобутками поділилися члени клубу “Апостроф” та аматори, які лише починають пробувати свої сили в поезії.  

Культурно-мовний клуб “Апостроф” збирається в книгарні “Є” (недалеко від станції метро “Історичний музей”) у перший та третій вівторок місяця. Всі охочі можуть приходити, спілкуватися з харківськими письменниками та поетами і ділитися своєю творчістю.

comments powered by HyperComments