Від яблук до «Кобзаря»: 190 років від дня народження Платона Симиренка

Ліна Кажан  |  Неділя, 2 січня 2011, 15:22
2 січня 1821 р. у м.Сміла на Черкащині народився Платон Федорович Симиренко. Він був талановитим підприємцем, науковцем, винахідником та меценатом. У своїх садах у Млієві (Київщина) він плекав нові, вдосконалені сорти плодових дерев. Його сади стали розсадником, який і досі постачає саджанці для України. Сади Платона Симиренка стали базою для наукової діяльності його сина Левка та онука Володимира.
Від яблук до «Кобзаря»: 190 років від дня народження Платона Симиренка

Закінчив приватний пансіон в Одесі, потім Паризький політехнічний інститут, вивчав у Франції цукрове виробництво. Після повернення в Україну вів родинний бізнес. Успішно керував фірмою «Брати Яхненки і Симиренко».
Платон Симиренко відомий тим, що впровадив раціональне садівництво в Україні. Один із садів став найголовнішим в Україні. Перші промислові фруктові сади було створено саме Платоном Федоровичем. Протягом багатьох років родина Симиренків схрещувала та культивувала нові сорти рослин. Найвідомішими є яблука, які було названо на їхню честь – «Симиренко». У фруктових садах, створених талановитим селекціонером, ще й досі розводять саджанці на продаж.
Перші механічні цукрові заводи було збудовано також Платоном Федоровичем. З`явилися цілі робітничі містечка, у яких виготовляли рафінад, цукор-пісок та патоку. Сировиною був дешевий цукровий буряк, а не тростина, як у інших виробників. Справи швидко пішли вгору. Продукт продавали не лише на теренах України, але ще відправляли на експорт. Фірма багатішала.
Завдяки підприємцю по Дніпру попливли металеві пароплави «Українець» та «Ярослав». Вони транспортували готовий цукор у чорноморські порти. Увесь свій чималий капітал Платон Симиренко вкладав у наукові дослідження, розвиток підприємств, віддавав на доброчинність.
 У  робітничому містечку в Млієві на Київщині Платон Федорович за власний рахунок забезпечив людей всім необхідним. Кожна родина простих робітників мешкала в окремому будиночку з садом та городом. Було проведено водопровід, газ, збудовано лікарню, школу, училище, бібліотеку, театр та церкву.
У 1860 р. Симиренко допоміг Тарасу Григоровичу Шевченко. За кошти Платона Федоровича було видано славетну збірку «Кобзар». Пізніше меценат фінансував Наукове товариство ім. Шевченко у Львові, підтримував хор ім. Лисенка.
Помер Платон Федорович Симиренко 26 січня 1863 року.

comments powered by HyperComments