Філософія Г. Сковороди чекає на своїх послідовників

Жанна Титаренко  |  Четвер, 13 січня 2011, 17:30
У Харківському Літературному музеї відбулось відкриття виставки рукописів Григорія Сковороди. Для кращого сприйняття вчення великого українського філософа експозиція була доповнена макетами, інтерактивними іграми і розписом стін. Для тих відвідувачів, які оглядають експозицію без екскурсовода, працівники музею підготували спеціальний аудіозапис. У супроводі української музики періоду 18-19 сторіччя можна пізнавати практичну філософію Г. Сковороди і відчувати її актуальність сьогодні.
Філософія Г. Сковороди чекає на своїх послідовників

Отець Віталій (Зубак), настоятель Свято-Дмитрівського храму Української Автокефальної Православної Церкви, освятив експозицію і благословив перших відвідувачів.

Григорій Сковорода був мандрівним філософом, вчення якого базувались на досвіді християнського життя і пізнанні щастя. Його вислови нанесені всюди: на стінах, дверях, макетах, а в одній з кімнат музею стеля прикрашена малесенькими ліхтариками, що нагадують нічне зоряне небо. Ідея такого образу полягає в тому, що людина не може стати щасливою від того, що вивчить назви всіх кратерів на поверхні Місяця. Бути щасливим треба вчитися.

Працівники музею роз’яснюють вчення Григорія Сковороди і дають практичні поради того, як можна стати щасливим і що для цього потрібно.

Відкриття виставки припало на 13 січня, тому парафіяни УАПЦ заспівали щедрівки. А наймолодший учасник заходу на ім’я Петрик грою флейти передав не лише щедрівку, а й достатньо складну музичну композицію Й. Баха.

Відвідувачів виставки також чекає закріплена на стіні велика зірка, на кінцях якої почеплені невеликі кишеньки, в яких лежать малесенькі папірці з надрукованими висловами Григорія Сковороди. Кожен охочий може підійти до неї, взятися за один з променів і покрутити її за годинниковою стрілкою, а потім дістати один папірець і прочитати той вислів, який буде найактуальнішим у період наступного року.

comments powered by HyperComments