Володимир Шовкошитний: якщо такий поет як Василь Стус віддавав своє життя за Україну, значить вона того варта

Жанна Титаренко  |  Четвер, 20 січня 2011, 21:30
Відомий український письменник Володимир Шовкошитний у свій час організував перепоховання Василя Стуса, і сьогодні, розповів про це харків’янам.
Володимир Шовкошитний: якщо такий поет як Василь Стус віддавав своє життя за Україну, значить вона того варта

За словами Володимира Шовкошитного, совєтська влада не дозволяла перепоховати Василя Стуса посилаючись на те, що він був полтв’язнем. Поет помер раніше, ніж закінчився термін заслання, тому совєтські можновладці прагнули, щоб решту покарання відбував прах Василя Стуса. Але Володимир Шовкошитний після довгих перемовин домігся, щоб влада дозволила перепоховати поета.

Довелося їхати на північ Росії. Могили у Василя Стуса тоді не було. Володимир Шовкошитний пам’ятає, що замість хреста стояла палиця, на кінці якої була прибита бляшанка з під консервів на якій була видряпана цифра 9. Могилу розкопали і коли відчинили цинкову труну, то побачили в ній мумію Василя Стуса. Його прах лежав у сирій землі близько 4 років, але дуже добре зберігся.

За християнським звичаєм померлим схрещують руки, а на живіт кладуть хлібину. Так от Василю Стусу, руки ніхто не схрещував, а на живіт поклали його тюремні черевики. Коли Володимир Шовкошитний перекладав прах, то ненавмисно відламав одну фалангу мізинця і побачив червоні кристалики засохлої крові.

Виходячи з експертних міркувань, Володимир Шовкошитний підозрює, що Василя Стуса вбили, бо коли людина помирає, її кров не кристалізовується.

Володимир Шовкошитний також розповів про те, що перед смертю Василь Стус відбував покарання в карцері і 5 діб тримався на сухому голодуванні.

 Василя Стуса Володимир Шовкошитний порівнює з Тарасом Шевченком. Адже обидва вони прожили по 47 років, обидва – були ув’язнені і Василь Стус, так як і Тарас Шевченко викликав величезну хвилю українського національного відродження.

Володимир Шовкошитний вірить у перевтілення душ, і вірить у те, що душа Тараса Шевченка прийшла до нас на землю вдруге в тілі Василя Стуса.

comments powered by HyperComments