Життя по-бразильські. Частина 3 - Бразиліа та Бразилія

Ліна Кажан  |  Неділя, 23 січня 2011, 14:28
Бразиліа – місто дизайну. Бразильська кухня, побут і культура увібрали в себе все незвичайне та найкраще.
Життя по-бразильські. Частина 3 - Бразиліа та Бразилія

У столиці Бразилії мешкає 2,5 млн. осіб. Місто Бразиліа дуже красиве та добре архітектурно сплановане. Побудували його дуже швидко, лише за п`ять років. Якщо подивитися на нього з висоти пташиного польоту, можна побачити, що воно має форму літака. По всьому місту тягнуться авеню, які приблизно в п`ять разів довші за нашу вулицю Сумську.
Бразиліа – місто дизайну. Різні архітектурні стилі отримують тут нові форми. Усе місто спроектував видатний архітектор Оскар Німейєр. Він втілив свою мрію про місто майбутнього. Що ж до самої країни, то у містах у такому собі еклектичному танці змішалися між собою модерн, бароко, ар-деко, кубізм, колоніальний стиль та багато інших.
Так само поєдналися у країні мігранти з різних континентів. Бразильська кухня, побут і культура увібрали в себе все незвичайне та найкраще. Можливо тому у Бразилії немає державної релігії. Однак усі народні свята та традиції католицькі.
За формою правління Бразилія є федеративною президентською республікою. Є дві палати – федерального сенату та депутатів. Президента країни звуть Ділма Русеф (обрана 2010 р.)
 Державна мова – португальська. Частина місцевих жителів володіє також англійською або іспанською.
Валюта – реал. Бразильські банкноти є доволі цікавими. На зворотному боці намальована якась тваринка: колібрі, черепаха, біла чапля, папуга ара, тамарін, ягуар або риба групер. Усі вони водяться на території Бразилії та є її символами. Флора та фауна є дуже різноманітною завдяки теплому клімату. У країні є справжні джунглі, парки та заповідники. Тут живуть тварини, про яких більшість європейців навіть ніколи не чули. Природу бразильці люблять та оберігають.

Приблизно так проводять свої лекції Рікі та Кароліна, які завітали до Харкова з далекої Бразилії. Паралельно вони показують глядачам яскраву презентацію. Світлини з видами різних місць змінюють одна одну на екрані телевізора. З`являється надпис “Obrigado!” (українською «Дякуємо!») Невже минув цілий час? Таке враження, що лекція тільки-но почалась.

Населення Бразилії становить 194 млн. осіб ( п'яте місце в світі).

Бразилія стала домом найбільшої італійської діаспори за межами Італії, маючи 25 млн. бразильців італійського походження. Бразилія також є домом найбільшого ліванського співтовариства в світі, близько 8 мільйонів.

Починаючи з початку 20-го століття, Бразилія отримала значну кількість азіатських іммігрантів: корейців, китайців, тайванців і японців. Японці — найбільша азіатська меншина в Бразилії, а бразильці японського походження складають найбільше японське населення за межами Японії (1,5 млн.).

Згідно конституції Бразилії 1988 року, расизм є тяжким злочином, цей закон сприймається у Бразилії дуже серйозно.

 Понад 90 млн. людей в Бразилії мають коріння в масових хвилях європейської іміграції. Найбільші етнічні групи — іберійці (нащадки вихідців з Португалії, Кастилії, Каталонії, Країни басків, Галісії), італійці та німці. Менші групи включають слов'ян (здебільшого чехів, поляків, українців і росіян). Серед найменших етнічних груп — литовці, вірмени, фіни, французи, греки, угорці, румуни, британці, ірландці та євреї. Крім європейців, бразильське населення включає 79 млн. африканців та мулатів, 13 млн. арабів, 1,6 млн. азіатів та 700 тис. американських індіанців.

comments powered by HyperComments