«Радянські євреї» визначають героїв Ізраїлю

Ігор Алексєєв  |  Субота, 5 лютого 2011, 17:51
Герої – важливий елемент національної ідеї. Їхня функція у культурі – подавати приклад громадянам, уособлювати актуальні для держави та народу цінності. На превеликий жаль, герої сучасного українського «населення» та справжніх патріотів – не завжди одні й ті самі постаті, про це ми знаємо із нашої повсякденності. Цікаво подивитися, як справи із цим в Ізраїлі
«Радянські євреї» визначають героїв Ізраїлю

Авторитетне ізраїльське інтернет-видання «Курсор» попереднього року проводило цікаве опитування серед репатріантів із колишнього СРСР і пострадянського простору.
Більшість таких людей говорять російською, незалежно від того, у якій республіці Союзу вони раніше жили, хоча для частини іммігрантів рідними є інші мови – грузинська, єврейські діалекти татської або таджицької. Ізраїльські патріоти працюють над підвищення рівня національної свідомості репатріантів як громадян єврейської держави, але авторитет більшости таких людей в елітарних колах Ізраїлю низький і місце їхнє у суспільстві – відповідне.
«Курсор» опитав чотири тисячі таких репатріантів та визначив, кого вони вважають своїми героями. Обирали «героїв» зі списку видатних діячів, але можна було називати і свої кандидатури.
Отже, виявилось, що 16% «радянських євреїв» певні, що в Ізраїль не дав світу справжніх героїв, а ще 10 – схиляються до цього. Із сучасних публічних осіб 39% не обрало жодного героя, 18% - обрало теперишнього міністра закордонних справ Ізраїлю Авіґдора Лібермана, який користується електоральною підтримкою радянських репатріантів, але одночасно вважається ультрарадикальним політиком, якого неодноразово звинувачували у єврейському шовінізмі. Інші, більш зважені політики та діячі культури і науки – набрали «непрохідні» бали.
Серед усих діячів Ізраїлю за його багатосотлітню історію «електорат» обрав головним героєм царя Давида, а слідом за ним - недавнього прем'єр-міністра Аріеля Шарона. Ще 15% вважає, що справжніх героїв за цей час в Ізраїлі не було.
Дуже цікаво відповіли на питання «Кого ви вважаєте справжніми героями?». Із 13-ти варіантів різних почесних професій та непересічних доль 19% обрало іронічний варіант «Усіх громадян Ізраїлю». Лише 2% обрало видатних діячів науки та мистецтва.
Вигаданих героїв «русскіє єврєі» обрали таких: Штірліц, Ілля Муромець, Остап Бендер та ін.
Досвід Ізраїлю дуже важливий для України, бо єврейський народ відновив свою культуру із дуже скрутного стану. Багато видатних патріотів цієї держави виросло із людей, які взагалі не замислювалися про суспільну користь, важливість розвитку власної нації. На жаль, таких людей в Україні зараз більшість, але держава Ізраїль показує нам, що таких багато всюди, але тим не менше можна виховувати із них відданих народу громадян.
Як би ми не оцінювали деякі дії держави Ізраїль та діячів єврейського народу, національне відродження євреїв може бути для нас взірцем. А ізраїльські «кендюшники» - нагадуванням про те, що багато хто мав такі проблеми, як маємо ми, але з ними майже впорався.

comments powered by HyperComments