Щиро всіх вітаємо з Міжнародним днем рідної мови

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 21 лютого 2011, 13:45
І щоб там не було, ми повинні не забувати про цей день і відзначати його.
Щиро всіх вітаємо з Міжнародним днем рідної мови

На жаль, у Харкові, цього року до Міжнародного дня рідної мови масштабних заходів ніхто не проводить. Все це обмежується невеличкими літературними читаннями, про які майже нікуди не повідомляють і не пишуть.

Тож «Справжній варті» вдалося дізнатися лише про невеличкі збори деяких членів Народного Руху України та «Просвіти». За словами харківської письменниці Валентини Овід, захід більшою частиною був присвячений обговоренню проблем захисту української мови в Харкові та Україні в цілому.

Але сьогодні – 21 лютого увесь світ відзначає День рідної мови. Для одних – це китайська, для інших – англійська. Найгірша ситуація з рідною мовою склалася у Білорусії. Адже їхній президент не володіє рідною мовою і зовсім не дбає про її відродження, а навпаки повністю причетний до її повного тотального нищення.

Аналогічною є ситуація і в країнах Африки, де до сьогоднішнього дня більшість предметів у школах викладаються мовами їх колонізаторів. У такій ситуації освіта не є доступною для всього населення і це значно гальмує розвиток таких держав, як, наприклад, Танзанія, Ангола тощо.

І щоб там не говорили про економічні питання і про їх важливість, мова не повинна перебувати на останньому місці, оскільки вона є фундаментом ідентичності будь-якої нації. Адже в тих країнах, де основною мовою є нерідна, а якась інша, чужа, нав’язана одним з окупаційних режимів, ті народи живуть бідно і не мають можливостей розвиватися.

Якщо ж Ви задасте собі таке питання: чому живуть гарно, наприклад у США? То відповідь на це теж є очевидною. На території США  колись жили  індіанські народи. Європейські окупанти їх знищили, і нині мають матеріальний достаток не корінні мешканці того краю, а жорстокий окупант, який їх знищив.

Окупант не буде дбати про економічний розвиток іншого народу. Але значна частина людей, що мешкає на Східних і Південних теренах України чомусь все-таки сподівається отримати матеріальні блага і вірить у те, що їх подарує Росія. Цього не буде, бо їм це не вигідно. Адже чим менший рівень освіти матимуть люди, тим дешевшою буде їх праця.

Виходячи з цього, ми – українці, маємо говорити рідною мовою, шанувати її і самостійно розбудовувати свою державу, а не бути дешевою робочою силою для внутрішніх і зовнішніх окупантів. Адже допоки ми не будемо поважати самі себе, інші цього робити не будуть. І якщо ми приймаємо мовну окупацію, то за нею прийде й трудове рабське життя, яким користуватимуться інші нації та держави.

comments powered by HyperComments