У Харківській книгарні «Є» відбувся перегляд фільму про Тараса Шевченка

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 1 березня 2011, 23:42
Ведучим фільму є відомий режисер і актор Богдан Ступка. У закадровому тексті він розповідає про життєвий шлях Тараса Шевченка та про історичні події, які відбувались на той час в Україні і світі.
У Харківській книгарні «Є» відбувся перегляд фільму про Тараса Шевченка

Сюжет фільму розпочинається з хрещення Тараса Шевченка. Зображується і християнський звичай, згідно з яким обряд хрещення має відбуватись без присутності батьків дитини. Із сюжету фільму глядачі дізнались, що майбутнього українського пророка хрестив ієрей Олексій Базаринський, а хрещеними батьками були Григорій та Марія Дятенки.

У фільмі передане поєднання у Шевченкові двох українських ліній. Один з його дідів брав участь у Коліївщині, а інший – був вихідцем з етнічної групи бойків, але побувати в Карпатах Тарасові так і не вдалося.

У першій серії також звучать пісні українських кобзарів, які і стали наукою для майбутнього письменника, і першу поетичну збірку Тарас Шевченко назвав «Кобзарем».

Фільм також розвінчує міф про те, що батьки Тараса Шевченка були дуже бідними і жили у повних злиднях. Адже за сюжетом цього документального показу, батько Тараса купує добротний будинок, має власних овець, має україномовну Біблію, яку щонеділі читає на родинних зборах.

Харківський філолог, автор багатьох книжок Микола Зубков після перегляду першої серії фільму сказав, що про цю стрічку чув дуже багато, але жодного разу не мав можливості переглянути її.

І дійсно, українські фільми і книжки, які мають великий вплив на свідомість людей є рідкісними. 9-серійну стрічку можна отримати звернувшись до голови культурно-мовного клубу «Апостроф»  Лариси Вировець. Тож заходьте частіше до книгарні «Є» у перший і третій вівторок кожного місяця о 18.30. Уточнювати час зборів членів культурно-мовного клубу «Апостроф» також можна у працівників книгарні.      

comments powered by HyperComments