У Харкові відбулася зустріч з відомим письменником Василем Шклярем

Жанна Титаренко  |  Четвер, 24 березня 2011, 13:06
Василь Шкляр є цьогорічним лауреатом Шевченківської премії. Його роман «Залишенець» викликав величезний резонас у суспільстві, а видавництво вже має замовлення від книгарень на 20 тисяч примірників.
У Харкові відбулася зустріч з відомим письменником Василем Шклярем

Василь Шкляр неодноразово приїздив до Харкова і знає наше місто не лише за розташуванням головних вулиць, але й за його історичним минулим.

«У Харкові є міцна українська ідея. Тут ще не все зрусифіковано», - додав пан Василь.

 Під час написання роману «Залишенець» Василь Шкляр вивчав історичні документи, а зокрема ті, що зберігаються в архівах СБУ (колишнього КГБ). Особливе враження на нього справили книги авторів Романа Коваля та Горліса-Горського.

Аби донести цю історичну правду до читача, Василь Шкляр створив роман, сюжет якого є динамічним. Є й лінія кохання. 

Під час зустрічі з мешканцями Харкова Василь Шкляр також розповів про те, чому він відмовився брати Шевченківську премію з рук Азарова. З одного боку, такий хід є зрозумілим: Шевченківську премію не повинні вручати українофоби. Але письменник також розмірковував і над тим, чи не буде його відмова образою для самого Тараса Шевченка і тих історичних героїв, яких він описав у романі.

Крім відмови брати Шевченківську премію з рук Азарова, Василь Шкляр звернувся до інших лауреатів, які підтримали його ідею і написали колективне звернення до президента України.

Письменники вимагають звільнення Дмитра Табачника з посади Міністра освіти України і зустрічі для переговорів.

 «Я поставив собі за мету зняти Табачника, і я за це буду до останнього боротися», - сказав Василь Шкляр.

Харківські читачі порівняли Василя Шкляра з українським борцем за правду і висловили щиру подяку за теплу зустріч. 

Харківська письменниця, голова харківського осередку громадської організації Конгрес Української Інтелігенції Ніна Виноградська порівняла роман «Залишенець» із «Кобзарем».

«Цей роман треба вивчати в школі. Ми почали відбуватись як Україна. А це правда про нас, яку ми забули», - сказала Ніна Виноградська.

comments powered by HyperComments