У Харкові вийшла нова книжка про суперечливу постать Леся Курбаса

Жанна Титаренко  |  Четвер, 24 березня 2011, 16:19
Олександр Ґава доводить, що Лесь Курбас перетворював український театр у роботів, давав грати ролі непрофесійним акторам і в такий спосіб знищував український академічний театр. Але водночас, Лесь Курбас був занесений до списку «буржуазних українських націоналістів» і репресованим.
У Харкові вийшла нова книжка про суперечливу постать Леся Курбаса

Заслужений артист України, викладач університету мистецтв ім. Котляревського Олександр Ґава значну частину свого життя присвятив пошуку літератури з працями самого Леся Курбаса. На жаль, такого знайти не вдалося, тому вивчав його творчість за згадками акторів та інших митців.

Врешті решт, Олександр Ґава дійшов висновку, що Лесь Курбас виконував замовлення тодішньої совєтської окупаційної влади і знищував український театр.

«Відома та той час вистава «Жовтень» створювалась рівно 8 днів. А за такий час нічого гарного створити не вийде, бо це неможливо», - додав Олександр Ґава.

Крім того, Олександр Ґава впевнений у тому, що Лесь Курбас на сцені театру ставив лише німецьку драматургію.

Водночас далеко не всі погоджуються з такою думкою і продовжують вважати Леся Курбаса реформатором українського театру.
Лесь Курбас був розстріляний 1937 року разом із Миколою Зеровим, Валер'яном Підмогильним, Миколою Кулішем, Антоном, Богданом і Остапом Крушельницькими.

27 жовтня біля пам’ятника Лесеві Курбасу в Києві відбуваються жалобні мітинги і панахиди.

Ні для кого не є секретом і те, що ім’я Леся Курбаса починаючи з 1934 року заборонялося, навіть, згадувати. І саме через це режисерська діяльність митця залишалася невідомою для цілого покоління українців. Відновлювати пам’ять про Леся Курбаса почали аж після Другої світової війни українські емігранти.

З іншого боку, Олександр Ґава видав книжку за підтримки партії ВО «Свобода», тому можна припустити і те, що поливання брудом Леся Курбаса є якимось черговим політичним проектом. Адже в цей складний час доцільніше було б видавати книжки про українську мову, українську державність, діяльність УПА, голодомор, врешті решт, написали б щось цікавеньке і про Януковича... Але партія ВО «Свобода» чомусь починає з Леся Курбаса. Чому? Це покищо залишається загадкою.

comments powered by HyperComments