Українські художники зуміли продати свої картини на аукціоні Phillips de Pury & Co

Понеділок, 4 квітня 2011, 08:56
На аукціоні Phillips de Pury & Co в Лондоні купили картини Анатолія Криволапа, Олега Тістола та Вінні Реунова. Ціна художніх робіт сягала по кілька десятків тисяч доларів.
Українські художники зуміли продати свої картини на аукціоні Phillips de Pury & Co

 

Наприкінці лютого відбулись сезонні лондонські торги Сучасного мистецтва міжнародного аукціонного дому Phillips de Pury & Co. На Денних торгах, що відбулись 18 лютого, поруч з такими іменами, як Деміан Херст, Енді Уорхол та Аніш Капур, були представлені й роботи українських художників.

Картина «Місяць над рікою» Анатолія Криволапа стала найдорожчим українським лотом аукціону. Роботу було продано за ціною $48 000, що значно перевищила верхній естімейт лоту. Більш того, за співвідношенням «розмір-ціна» порівняно невелика (150х150) робота знаного українського живописця встановила новий рекорд аукціонних продажів в історії українського сучасного мистецтва.

«Лампа» художника Олега Тістола, чиї роботи вже всьоме з'являються на аукціоні Phillips de Pury & Co, була продана за $26 000.

Робота "Broadcast Recycle" Вінні Реунова пішла з молотка за $16 000.

Всі три українські топ-лоти Денних торгів дому Phillips de Pury & Co були представлені відомим українським арт-дилером Ігорем Абрамовичем (Art-Agent Ukr Gallery).

Ігор Абрамович: «Той факт, що всі представлені роботи українських художників були продані на аукціоні, свідчить про стабільний авторитет українського мистецтва на західному ринку. До того ж, якщо раніше роботи українців на міжнародних аукціонах купували українські ж колекціонери, останнім часом значно підвищився інтерес західних поціновувачів мистецтва».

В цілому лютневі торги Сучасного мистецтва дому Phillips de Pury & Co в Лондоні вже було відмічено експертами як вкрай успішні — за три дні було продано 78% заявлених лотів, на суму більш ніж $16 000 000, що свідчить про високу активність на світовому ринку сучасного мистецтва.

Довідка: Анатолій Криволап — український художник, один з учасників арт-групи «Живописний Заповідник». Робота «Місяць над рікою» була написана у 2008 році в межах творчої концепції «нового українського пейзажу», заснованої на сучасному сприйнятті знаків та символів й збереженні духу традиційного українського пейзажу.

«Лампа» Олега Тістола відноситься до відомої серії «ПБК» (з 2006 р.), в якій художник канонізував пальму як новий стереотип й як «національне дерево», символ українського раю — Південного Берегу Крима. Проте «Лампа» була написана у 2010 році в Ізраїлі. «Тема з пальмами розвивалась природним шляхом. Все починалось в Криму, але саме в Ізраїлі коло замкнулося: адже тут і є батьківщина тої самої першопочаткової Пальми, листям якої вистилали дорогу, коли Христос в'їжджав до Єрусалиму», - пояснює Тістол.

«Широко невідомий» художник-еволюціоніст Вінні Реунов у своїй серії «Утилізація Культури», до якої відноситься робота Broadcast Recycle (2009), поєднує цитати й техніки класичного елітарного образотворчого мистецтва з символами-алюзіями на «головне корпоративне мистецтво сучасності» - мас-медіа. Еволюцію культури Реунов бачить в утилізації мас-медіа традиційних форм мистецтва, що транслюються новими каналами, у нову вічність.

Історія знаменитого аукціонного дому Phillips de Pury & Co нараховує більш ніж 200 років й може похвалитись такими клієнтами, як Наполеон Бонапарт, й такими подіями, як торги в Букінгемському Палаці — такої честі не мав більше жоден аукціонний дім у світі. Сьогодні дім Phillips de Pury & Co має офіційні представництва в Лондоні, Нью-Йорку, Парижі, Москві, Женеві та Берліні й є одним з найбільших гравців на мижнародному арт-ринку з річним оборотом, що сягає $3,2 міліарди на рік.

comments powered by HyperComments