У Києві презентовано нову книгу Романа Коваля – “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”

Антін Коломієць, член групи "Холодний Яр"  |  П'ятниця, 8 липня 2011, 15:41
6 липня 2011 р. в Києві, в Національному музеї Тараса Шевченка було презентовано нову книгу Романа Коваля – “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” – про видатного українського скульптора, художника, поета, творця і чотаря Українських січових стрільців, начальника штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанського отамана на рідній Полтавщині (1920).
У Києві презентовано нову книгу Романа Коваля – “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”

В Національному музеї ім. Тараса Шевченка також було представлено виставку “Михайла Гаврилко як мистець” (із колекції Володимира Яцюка), адже Михайло Гаврилко – творець бурхливої шевченкіани. Тараса Шевченка він увічнив у погруддях, пам’ятниках, барельєфах, горельєфах, портретах, плакетках, медальйонах та у слові. “Се наче квінтесенція Шевченкової поезії, ще закоханої у минувшинї і не зневіреної у її велич”, – так оцінив Микола Голубець проект пам’ятника Тарасові Шевченку роботи Михайла Гаврилка.

Презентація книги та виставка викликали великий інтерес киян та гостей столиці. Зал не зміг умістити всіх охочих, тож велика кількість людей зібралася у двох сусідніх залах, щоб хоч краєчком вуха почути і краєчком ока побачити.

Вів презентацію Вчений секретар Національного музею ім. Тараса Шевченка письменник Василь Портяк. Він сказав, що “Роман Коваль повертає імена, які вже давно повинні вивчатися у школах та вишах”.

Змістовно виступили рецензенти книги заслужений працівник культури України Віталій Ханко, заслужений діяч мистецтв України Володимир Яцюк, а також заслужений діяч мистецтв України Сергій Архипчук та коректор видання Надійка Овчарук. Заслужений артист України Петро Бойко та народна артистка України Галина Яблонська з почуттям прочитали фрагменти з книги. Збагатили вечір чудовими піснями заслужений артист України кобзар Тарас Силенко, Гриць Лук’яненко, Неля Франчук та Тетяна Махнач з дочкою Софією (Мінськ, гуслі).

У залі можна було побачити лауреатів Національної премії ім. Тараса Шевченка – доктора історичних наук Сергія Білоконя, народного художника України Феодосія Гуменюка та поета Василя Герасим’юка, заслуженого художника України Миколу Гроха, художників Богдана Піргача, Володимира Рака, Маргариту та Катерину Довгань, поетів Владлена Ковтуна та Ольгу Страшенко, вдову Василя Стуса Валентину Попелюх, міністра культури Ігоря Ліхового (в уряді Єханурова), кобзаря Ярослава Чорногуза, режисера Олександра Рябокриса, театрознавця Василя Неволова, доктора економічних наук професора Людмилу Шульгіну, директора Богуславського краєзнавчого музею Петра Гогулю, голову Руху солідарності “Разом” В’ячеслава Сівчик (Білорусь), журналістів Костянтина Диканя, Віталія Опанащука та Ларису Мацюк, заступника редактора “Літературної України” Станіслава Бондаренка, видавця Антона Коломійця, письменника Володимира Осипчука, громадського діяча Миколу Коханівського.

Бажаємо читачам щасливої мандрівки стежками-дорогами чотаря УСС та повстанського отамана Михайла Гаврилка!

Довідка: Михайло Гаврилко жив у Львові в 1907 – 1918 роках (з перервами), з цим містом пов’язано багато сторінок його біографії.

Книга про митця-вояка має 472 сторінки кольорового друку. У ній вміщено понад 600 листівок і фотографій, більшість з яких оприлюднюється вперше. В додатках до книги – близько сотні документів, більшість з яких також вперше вводиться в науковий обіг.

comments powered by HyperComments