Іван Франко замість чиновницько-депутатського опусу про себе "коханих"

Вівторок, 7 лютого 2012, 14:53
Нарешті побачив світ черговий – 54-й – додатковий том до Зібрання творів Івана Франка у 50 томах. Його примірники вже потрапили до бібліотек та установ. У зв'язку з такою подією науковці Львівського відділення Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України (тепер – Інститут Івана Франка НАН України) висловили свою подяку ініціатору вирішення цього питання, віце-спікеру Верховної Ради Миколі Томенку.
Іван Франко замість чиновницько-депутатського опусу про себе "коханих"

Це був останній том із додаткових 5-ти томів до зібрання творів. Спочатку їх було 50, а потім науковці підготували ще 5 додаткових. Відтак, світ вже побачили 51-й, 52-й, 53-й та 55-й томи. Залишався лише один том, який би завершив серію повного Зібрання творів Івана Франка. Він дійшов до читачів останній.

Як відомо, у вересні минулого року Микола Томенко направив запит Прем’єр-міністру України Миколі Азарову з проханням вирішити питання щодо фінансування за програмою «Українська книга» 54-го тому Зібрання творів Івана Франка.

У своєму запиті політик звернув особливу увагу на те, що відповідно до Указу Президента України «Про вшанування пам'яті Івана Франка» Національна академія наук України підготувала чотири додаткові томи та том купюр до 50-томного академічного Зібрання творів Івана Франка, три з яких та том купюр було видано Держкомтелерадіо України у 2008—2009 роках тиражем по 5 тис. примірників за програмою соціально значущих видань «Українська книга». 54 (додатковий) том, який містить літературознавчі, фольклористичні, етнографічні та публіцистичні праці Івана Франка за рекомендацією Держкомтелерадіо був включений до програми «Українська книга-2011», натомість у серпні видавництво одержало усну інформацію про його вилучення зі згаданої програми без будь-яких пояснень.

Тоді Віце-спікер назвав символічним, що у рік 155 річниці з дня народження великого українського поета та мислителя, яке Україна відзначає в цьому році, Держкомтелерадіо виключило це видання з програми «Українська книга – 2011». Він також звернув увагу на те, що натомість, за програмою «Українська книга», було профінансована така актуальна книжка, як «Харцызск: время, события, люди. Том 1», де співавторами є колишній міністр А.Толстоухов, нинішній голова Черкаської обладміністрації С.Тулуб та інші високопосадовці.

Микола Азаров, у своїй відповіді на цей запит, поінформував, що планується додаткове включення до переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2011 рік, видавничих проектів, зокрема 54-го тому академічного зібрання творів І.Франка.

Окрім того, як стало відомо, 18 жовтня на своєму засіданні Державний комітет телебачення і радіомовлення вилучив книгу «Харцызск: время, события, люди. Том 1» (А. Толстоухов, В.Зубанов, В. Дубовий, С.Тулуб) з переліку видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» у 2011 році. Натомість, за рахунок вивільнених коштів до переліку книжкових видань, передбачених до випуску на умовах державного замовлення, було запропоновано включити інші видавничі проекти. Серед яких Іван Франко «Додаткові томи до Зібрання творів у п’ятдесяти томах. Том 54» видавництва «Наукова думка».

comments powered by HyperComments