Мандрівка в місцях останнього походу правителя Великої Булгарії хана Кубрата

Жанна Титаренко  |  Середа, 28 березня 2012, 17:25
Останній похід хана Кубрата закінчився неподалік величезного болота, що згодом стало ботанічним заказником. Нині тут розташоване село Мала Перещепина, на околицях якого, у 1912 році було знайдено один з найбагатших скарбів східної Європи епохи Середньовіччя.
Мандрівка в місцях останнього походу правителя Великої Булгарії хана Кубрата

 

25 кг. золотих речей, 50 кг. срібних, старовинний посуд, зброя – все те багатство колись належало Кубрату, ханові Великої Булгарії, до складу якої в VII ст. нашої ери входила й частина території сучасної України.

(Тут було знайдено Малоперещепинський скарб)

У 1912 році великий скарб знайшов 12-річний хлопчик Микола Клименко. Він зі своїм товаришем пас овець і його нога провалилася у піщану дернину пасовища. Вибравшись на поверхню, Микола зумів дістати з отвору декілька старовинних тарілочок, покликав свого друга і поділився знахідками.

Батько Миколи Клименка подумав, що його син украв ці речі з місцевої церкви, дав йому дубця і відніс тарілочки до священика. Звісно, потім з’ясувалося, що хлопці ні в чому не винні, а про знахідку було повідомлено фаховим археологам.

Після входження України до складу СССР і колективізації Малоперещепинський скарб було забрано в Ермітаж, що в Санкт-Петербурзі. У наш час лише одна монетка з цього скарбу перебуває у Полтавському краєзнавчому музеї. Основну частину скарбу повернути в Україну покищо не вдалося.

Микола Клименко пройшов Другу світову війну, довгий час викладав у місцевій школі. Наприкінці 1990-х його часто запрошували до Малоперещепинської школи, де він розповідав про знахідку величезного скарбу і війну 1941-1945 років. Нині Малоперещепинська школа носить ім’я Миколи Клименка.

(Малоперещепинська школа ім. Миколи Клименка)

У 2001 році на місці знахідки Малоперещепинського скарбу було встановлено пам’ятний знак правителю Великої Булгарії хану Кубрату.

(Пам’ятний знак правителю Великої Булгарії хану Кубрату)

comments powered by HyperComments