Дизайнер одягу Тетяна Петрук розповіла про майбутню поїздку до Києва

Сергій Чадромцев  |  Субота, 26 травня 2012, 00:56
На міжнародному конкурсі дизайнерів-модельєрів «Нюанс» вона покаже нову колекцію. Дизайнер з Харкова продемонструє столичній публіці нестандартну класичну колекцію чоловічого і жіночого вбрання. Багато майстрів з усієї України та з-за кордону будуть мати можливість демонструвати свою творчість у Києві з 28 травня у межах «Міжнародних днів моди».
Дизайнер одягу Тетяна Петрук розповіла про майбутню поїздку до Києва

 

Цього року конкурс, який раніше відбувався у Львові, проведуть у столиці України. П'ять днів моди будуть наповнені майстер-класами, показами і виступами творчих колективів. Про мистецтво створення образів розповідатимуть: фешн-блогер Gwen Viki Miao (Hong Kong), дизайнер одягу Людмила Кисленко та представники академії дизайну та стилю Андре Тана. В день закриття гостей чекає благодійний аукціон, нагородження переможців і розіграш призів.

Тетяна Петрук готується наряджати юнаків і дівчат-моделей тридцятого травня. Зараз морально готується до виступу, проте впевнена, що все буде сприятливо. Каже, що репетирувати вихід моделей буде цього ж дня вранці.

Будь-ласка, розкажіть про свою нову колекцію одягу, яку везете до Києва. Що це за речі?

 «Це все дуже строго! Це все чорне, біле, сіре, це все смужка, яка рябить очі! Класика в готичному стилі. Строгі форми, вбрання, що облягають, підкреслюють фігуру. Три чоловічі і дві жіночі речі. Це брючна тканина, сорочкова тканина, напівшерсть, котон. Підбиралося все це дуже складно, тому що це смуга. Потрібно, щоб кожна смуга виходила зі смуги. Колекція - це контраст кольорів».

Я знаю, що Ви шили колекцію на основі національних мотивів. Цікаво, чи є у Вас колекція в'язаних речей, а зараз – це класика! Чому так?

 «Я давно хотіла працювати з чоловічими речами. Люблю класичні речі. Шортики, футболочки – це не зовсім цікаво, принаймні мені. Класичний чоловічий костюм – це завжди модно! Просто я його трохи змінила».

Чому Ви взагалі почала шити?

«Я не фанатка шиття, а дизайнер одягу – модельєр-конструктор! Зазвичай мені хтось допомагав шити! Шиють швачки, а я можу щось придумувати».

Цікаво, з якої речі Ви почали шити?! Що Ви шили в дитинстві? Можливо, це була сумка або сорочка?!

«Плаття Барбі – це крутіше! Я раніше шила одяг для ляльок! Думаю, що кожна дівчинка це проходила. А потім вирішила шити на великих ляльок».

 

Гадаєте, що наші дівчата – це ляльки?!

«Ні, не ляльки! Я не відношуся до людей, як до ляльок. Кожна людина – це особистість, а не лялька. Всі мої ляльки були прикольно одягнені. Я любила складний крій. Дівчатка любили обмотати ляльку якоюсь ганчірочкою, а я шила лялькам весільні сукні, які навіть на ляльку складно було пошити».

Ви підкреслюєте індивідуальність одягом, але при цьому збираєтесь демонструвати в Києві класичну колекцію! Так в якому стилі Ви хотіли б продовжувати працювати?

«Я ще не знайшла свій конкретний стиль. Класика може підкреслити фігуру. Якщо у дівчини пишні груди і широка талія, то потрібно зробити менше талію».

Взагалі дизайнер повинен творити в певному стилі?

«Це в ідеалі, але це не обов'язково. Є дизайнери, які знайшли свій стиль, а я все життя в пошуку. Наприклад, Андре Тан весь час створював колекції в різних стилях».

Ви напевно чули, що помер дизайнер одягу Михайло Воронін?

«Так, мені дуже шкода... Він років п'ятнадцять був головним суддею в Києві на конкурсі «Печерські каштани», в якому я теж брала участь. Михайло Воронін закінчив університет технології і дизайну в якому і проходить цей конкурс дизайнерів, до якого долучаються дизайнери, що навчаються в цьому виші. Дизайнер з Харкова повинен пройти ескізний відбір і може брати участь. Там дуже багато учасників з усієї України. І з-за кордону приїжджають, наприклад, з Білорусії та Росії. Конкурс проходить 3-4 дні – навесні».

Яку б Ви дали оцінку його бренду! Як можна прокоментувати одяг, який продається в магазинах «Михайло Воронін»?

«Я його дуже поважаю, та його бренд. Він гідна людина, тому що в нього є свої методики конструювання одягу, про це він написав декілька книг. Він стверджував, що на весь костюм потрібно 3 метри тканини. Це не багато. Інші дизайнери кажуть, що потрібно чотири або більше. Ще він колись хотів довести другові, що може гарно та швидко шити та пошив костюм «на вечір». У нього дуже цікаві речі, якісні речі! У нього дуже красива та гарна класика».

Класика в готичному стилі – це щось особливе!  Адже у Вороніна такого не було?

«Готика це дуже старий стиль. Просто в класичного костюма є визначена довжина, певні норми від яких я відійшла. Розумієш?!»

А Воронін не відступав від норм?

«Я б не сказала, що Воронін не відступав. Просто Воронін спростив крій і розробив свій метод – і методику конструювання «по-Вороніну».

Ви хотіли б у майбутньому досягти такої популярності, як Михайло Воронін? 

«Як Воронін – може бути і Юдашкин! Можливо, ці люди зробили те, що давно забули. Вони – ідейні натхненники. Це люди, на яких хочеться рівнятися».

comments powered by HyperComments