Під час перепоховання череп Івана Сірка було вилучено і підкладено інший, як подейкують, – турецький

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 19 червня 2012, 18:06
Про це та інше під час презентації книги видатного українського археолога, поета Бориса Мозолевського повідомила харківська письменниця, голова культурно-мовного клубу «Апостроф» Лариса Вировець.
Під час перепоховання череп Івана Сірка було вилучено і підкладено інший, як подейкують, – турецький

 

«Славетний український полководець і політичний діяч Іван Дмитрович Сірко все своє життя провів у походах, боронячи рідну землю від турків, татар і ляхів. Він брав участь у 55 битвах і лише одну з них програв. Помер 1860 року і був похований у селі Капулівка поблизу колишньої Чортомлицької Січі…

Наприкінці 1960-х років виникла загроза зруйнування могили водами Каховського водосховища, і прах Івана Сірка, поспішно і без належного вшанування перезахоронено в курган доби бронзи по дорозі з Калупівки на Нікополь.

Під час пере захоронення череп було вилучено з поховання і передано для антропологічного вивчення в майстерню Герасимова, а на його місце, щоб уникнути непорозумінь з присутнім при цьому місцевим населенням, в домовину крадькома підкладено інший, як подейкують, – турецький», - процитувала Лариса Вировець із книги видатного українського археолога Бориса Мозолевського.

Лариса Вировець також зачитала вірш Бориса Мозолевського присвячений постаті Івана Сірка:

«… У долині за туманом

Коні хрумають травою.

Як Вам спиться, отамане,

Із чужою головою?...»

Під час презентації збірки поезії Бориса Мозолевського також було зазначено, що письменник більшість своїх віршів присвячував власним історичним знахідкам, серед яких є найвизначніша знахідка археології – золота пектораль, а також предмети побуту, монети, військові обладунки тощо.

Презентація книги віршів з короткими описами археологічних знахідок і розвідок Бориса Мозолевського відбулась у книгарні «Є». У цій крамниці також можна придбати найповніше видання поетичного доробку Бориса Мозолевського.

comments powered by HyperComments