«Месопотамія»: 9 прозових історій та 30 віршів-уточнень – нова книга Сергія Жадана.

Ольга Телипська  |  Понеділок, 13 січня 2014, 15:28
«Лихі» 90-ті повертаються, на жаль не тільки на сторінках нової книги Сергія Жадана «Месопотамія». Нова книга відомого харківського письменника саме з такою назвою наприкінці січня з’явиться на полицях книгарень.
«Месопотамія»: 9 прозових історій та 30 віршів-уточнень – нова книга Сергія Жадана.

«Месопотамія» -  книга про Харків, про ті райони, якими ми, харків’яни, ходимо кожного дня. Книга складається з двох частин. Перша – це проза,  9 історій про людей, які живуть у навколишніх кварталах. Події відбуваються умовно у наш час, рік тому, вже за нової влади. Це чітко простежується: на вулицях знову стріляють. Герої з одного оповідання переходять в інші. Друга частина книги – це вірші, які коментують прозу. Там знову ми побачимо тих самих героїв, тільки вже у віршованому звучанні.

Назва нової книги Сергія Жадана «Месопотамія» не випадкова. Ідея, як говорить автор, така, що Харків лежить між двома ріками, Харків – то півострів. З одного боку у нас Лопань, з іншого – Харків, наше місто як межиріччя, як Месопотамія – місто на горі, земля між ріками  (грец.  Μεσοποταμία - земля між ріками).

В цьому контексті  багато міфологічних моментів матимемо змогу пізнати у новій книзі Сергія. Нова книга, як зізнається автор, напрочуд лірична, особисті історії 9 персонажів розгортаються на любовному тлі.  Якщо усі сюжети світової літератури діляться на сюжети про любов та війну, то у «Месопотамії» переважатимуть сюжети про одвічне почуття. Але разом з тим, це стосується  народження та смерті, вірності та пам’яті, минулого та майбутнього. 

Сьогоднішня атмосфера владно-кримінального Харкова певним чином знайде своє відображення у новій книзі, попри те, що книга не політична, там не згадуються імена наших політиків, не згадуються назви якихось фірм чи політичних партій, але атмосфера наближена до сьогочасної «першої столиці». Книга розпочинається з того, що головного героя застрілюють прямо на вулиці нашого міста, і всі персонажі говорять, що повертаються «круті» 90-ті. Це саме те, чого не було у 2000-х, але це те, що усі ми зараз постійно бачимо: напади на інкасаторів, певна стрілянина час від часу на вулицях. Підсумок поки такий: все те, що було у 1990-х, на жаль повертається з невимовною швидкістю.

//bukvoid.com.ua

Події розгортатимуться на центральних вулицях міста:  умовно кажучи між Пушкінською та Шевченка. Сергій Жадан навіть впевнений, що потім буде проводити екскурсії за книгою  саме цими місцями, бо навіть багато будинків будуть конкретно впізнаваними.

Як зізнається  літератор, після «Ворошиловграда»  йому дуже хотілось написати щось саме харківське.

«Месопотамія» вже 21 січня вийде друком, де саме презентуватимуть її, допоки невідомо. Можливо, Сергій Жадан влаштує автограф-сесію в книгарні «Є», але після погрому цього магазину 11 січня, не впевнений в тому.

Попри те, у презентаційному аспекті Харків однозначно виборов першість. Потому «Месопотамія» «розпростреться» просторами України. 

Сергій Жадан говорить, що нова книга цілковито нова: з новими ситуаціями, новими героями. Віримо, що у нас з’явиться шанс познайомитись і з новим Жаданом.

Також  харківський письменник повідомив, що зараз працює над сценарієм  до майбутньої екранізації «Ворошиловграда», і якщо все буде гаразд, то вже влітку цього року розпочнуться зйомки кінострічки. «Ворошиловград» має стати повноцінним ігровим фільмом.

comments powered by HyperComments