У Харкові сьогодні лунав «Інструмент Свободи»

Ніна Жаровська  |  Неділя, 9 лютого 2014, 21:01
Завішане українськими прапорами піаніно «Україна» встановили на майдані Свободи в Харкові. Під вікнами обладміністрації учасники музичної акції співали повстанські та народні пісні.
У Харкові сьогодні лунав  «Інструмент Свободи»

Фортепіано на майдан Свободи привезли рівно опівдні у неділю, 9 лютого. Інструмент поставили просто на сніг, який вже почав танути. Вже за кілька хвилин на піаніно заграли музиканти – спочатку Гімн України, потім класичні мелодії та українські пісні.
Аудиторія – десятки, сотні  людей, одразу ж оточили піаніно. 

«У нас сьогодні «відкрите піаніно». І було два прохання до виконавців - грати класику, щоб нагадати, що ми культурні. Чому? Ми віримо, що в будь-якої цивілізації перемагає та сторона, яка орієнтована на культуру. І друга частина програми - це власне українські пісні», - пояснює одна з організаторів акції «Інструмент Свободи» Іванна Скиба-Якубова.

Іванна разом із своїми друзями за власні кошти взяла в оренду піаніно. Взагалі акцію з піаніно придумали в Києві – там 7 грудня 2013 року біля Адміністрації президента Маркіян Мацех грав музику Фредеріка Шопена для «беркутівців». Минулого тижня Громадський сектор Євромайдану запропонував провести «Піаніно для всієї країни» - встановити інструменти в інших містах. Назву «Інструмент свободи» для акції запропонували саме харків’яни – це пов’язано й з місцем її  проведення – майданом Свободи.

«Це нагадування про те, звідки все починалося. Перші протести нашого Євромайдану збиралися саме тут, це наша площа, її неможливо замурувати від нас парканами. Ми починали як цивілізаційний протест і ми продовжуємо ним бути. Сьогодні ми стоїмо перед вікнами харківської ОДА як абсолютно мирні люди і ми відверто говоримо тим, хто за вікнами: нам непотрібно брати вас штурмом. Цивілізованість і культурність завжди так чи інакше перемагають свою протилежність», - пояснили організатори.

Першою на  «Інструменті свободи» грала журналістка і музикант Софія Скиба з Кривого Рогу. На піаніно «Україна» вона виконала Гімн України та композицію «Україна» Тараса Петриненка.  Каже, що грати в калюжі досить важко, проте це не перший її досвід вуличної гри.
Софія Скиба: «На вулиці раніше доводилося грати. Коли вчилася, з нашого корпусу якось перевозили фортепіано. Його винесли на вулицю, і там воно простояло тиждень. Звичайно, іншого варіанту позайматися не було».

В репертуарі також були українські пісні – їх тексти роздали «гостям» організатори. «Будемо співати «Лента за лентою» - хоча це і повстанська пісня, але вона дуже «тонка» і з гумором, тому вона доречна на цій акції - саме для мера і губернатора вашого міста та області. Сподіваємося, що вони почують тільки гумористичний натяк», - розповіла про акцію Софія.

Фоторепортаж про  "Інструмент Свободи"

comments powered by HyperComments