Літературознавець Леонід Ушкалов презентував «Мою шевченківську енциклопедію»

Юлія Гуш  |  Субота, 8 березня 2014, 10:06
7 березня в харківській організації Національної спілки письменників України презентована книга Леоніда Ушкалова «Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання».
Літературознавець Леонід Ушкалов презентував «Мою шевченківську енциклопедію»

професор  Леонід  Ушкалов

Видання приурочене до 200-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. До книги ввійшло біля 300 есеїв, в яких автор знайомить читача зі світом ідей та образів Шевченка яка поета, художника та мислителя. В працях Ушкалова він постає людиною, яка здатна тонко відчувати мистецтво, навколишню природу та людське життя в усіх його проявах. Леонід Ушкалов розглядає постать Шевченка в контексті української та світової культури.

«Я абсолютно український чоловік, – розповів Леонід Ушкалов, – народився в українській родині в середині минулого століття. Тому змалечку для мене Шевченко та Україна були нероздільні. Також в мене був чисто академічний інтерес до Шевченка Я ще наприкінці дев’яностих брав участь у створенні Шевченківської енциклопедії, яке ініціював Інститут літератури. Я тоді писав дещо екзотичні речі на зразок «Шевченко і бароко». Для мене він – ключова постать української новочасної традиції».

Над створенням «Моєї шевченківської енциклопедії» Леонід Ушкалов працював біля 5 років. Книга видана коштом Канадського інституту українських студій. За словами автора, до наступного ювілею Шевченка «Моя шевченківська енциклопедія» стане доступною для всіх  в електронному варіанті.

«Книжка в першу чергу адресована, як я колись писав одному набридливому потенційному грошедавцеві, для освічених, не закомплексованих людей. Я намагався придати їй яскравої стилістики. Це не академічний проект, які я звик писати. Мені здається, що ця книжка підходить читачам різних рівнів. Її може прочитати як і людина досить далека від цієї проблематики, так і високочолий інтелектуаліст, який може там знайти щось цікаве для себе».

Довідка

Леонід Ушкалов (нар. 1956) – український літературознавець та письменник, автор численних академічних публікацій, есеїв, дитячих віршів. Доктор філологічних наук, професор Харківського національного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди.

comments powered by HyperComments