Дві Кармен і вогонь на сцені. В Оперному театрі відбулась прем’єра

Ніна Жаровська  |  Понеділок, 23 червня 2014, 13:39
Музиканти, диригенти, актори балету, костюмери, освітлювачі – усього понад сімдесят людей було задіяно в роботі над постановкою «Глорія-Кармен». Оперу і балет на одній сцені поєднали актори і співаки Харківського національного оперного театру.
Дві Кармен і вогонь на сцені. В Оперному театрі відбулась прем’єра

Створити на малій сцені Оперного театру нову «Кармен» задумав дирижер-постановник Тарас Куценко. Каже, що йому опера «Кармен» близька ще з малих років.

«Для мене Кармен це опера дитинства. Під звуки «Кармен», ще у моєму дитинстві, горів старий Оперний театр. Там якраз була репетиція. І ми з мамою пішли з неї до школи, і вже потім дізнались, що театр згорів», - згадує Куценко.

На рахунку Куценка вже є одна постановка «Кармен» - колись він працював із режисером Андрієм Жолдаком над його виставою «Кармен. Исход» у Москві. Тоді Куценко був музикальним керівником і автором відео ряду вистави. За задумом Жолдака, Кармен виступила «вбивцею».

Власне бачення «Кармен» наважився відтворити лише цього року. За думкою Куценко, Кармен – жінка, в першу чергу. Жінка, яка несе мир.

«Жінка сьогодні – найважливіше на землі, вона врешті врятує світ від війни. Україна жіночого роду, Земля жіночого роду. Вона в центрі, мати», - пояснює диригент.

Проте Куценко наважився і вогонь на сцену занести. Каже, йшов якось по вулиці і побачив перед Оперним театром файєр-шоу. А чому б не запросити їх на сцену Оперного? – спало йому на думку. Але задля безпеки полум’я замінили на ліхтарі.

У спектаклі є оперні партії та балетні. Проте балетних номерів значно більше, каже Куценко. Головну жіночу роль – Кармен, виконує оперна виконавиця ХАТОБу, а також молода балерина.

«До цієї ролі я йшла довго, завжди хотілося її виконати, але чекала свого часу. Вона важка, і до неї треба дорости – не тільки технічно, але й духовно, душевно», - розповіла Антоніна Радієвська, балетмейстер-постановник спектаклю і виконавиця балетної партії Кармен.

Антоніна Радієвська

Рухи в «Кармен» для українських балерин дещо незвичні, каже Радієвська.

«Сама концепція  спектаклю дещо відрізняється від нашого балету, від того, що йде в репертуарі Оперного театру.

Перша складність, яка виникла – це пластика та хореографія. Це не стандартний класичний балет. Це не зовсім сучасний – модерн чи контемпорарі. Ось у цьому була важкість. Рухи засновані на класиці, але десь вони дуже «побутові», іспанські. Багато іспанських танців. Важко запам’ятовувати порядок цих рухів», - пояснює балерина.

Прем’єра спектаклю «Глорія-Кармен» відбулась 19 червня. Влітку актори театру планують показати нову постановку в Анталії (Туреччина), а вже у вересні «Глорія-Кармен» відкриватиме новий сезон Оперного театру. 

Фоторепортаж з вистави можна переглянути тут.

comments powered by HyperComments